Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen (de glijdende laag van de gewrichten) in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Artrose is een veel voorkomende aandoening van de gewrichten. Artrose is niet te genezen, maar er zijn wel mogelijkheden om uw klachten te verminderen.

Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijk. Slijtage neemt toe met de leeftijd. Ook komt artrose twee keer zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

Artrose begint vaak met lichte pijn in het gewricht die geleidelijk aan wat erger kan worden. Naast pijn hebben mensen met artrose vaak last van stijfheid. Dit treedt vooral op na een periode van rust. Tenslotte leidt artrose vaak tot een zichtbare verandering in de gewrichten. Het gewricht kan breder worden, vervormen, een andere stand aannemen of er kunnen (pijnloze) uitsteeksels ontstaan.

Behandeling

Artrose is niet te genezen, maar u kunt zelf veel doen om klachten te beperken. Zorg voor een goed, gezond lichaamsgewicht, blijf bewegen, houd uw gewrichten warm en voorkom overbelasting. In een vergevorderd stadium kan uiteindelijk een operatie nodig zijn, waarbij het gewricht vervangen wordt door een kunstgewricht(prothese).

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden