COVID-19

Er zijn verschillende coronavirussen. Deze virussen kenmerken zich door de vorm van een kroon (corona in het Latijn). Eén van die coronavirussen is het SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome – CoronaVirus-2). Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

De klachten van het coronavirus zijn wisselend. Van (milde) niet-specifieke luchtwegklachten: neusverkoudheid, keelpijn, (droge) hoest en verhoging, tot meer ernstige ziektebeelden met koorts en kortademigheid.

Oorzaken

Het coronavirus kan zich als volgt verspreiden:

  • via de lucht via druppeltjes die door hoesten en niezen in de lucht komen en worden ingeademd door iemand anders. Daarom is het belangrijk in de elleboog of papieren zakdoek te hoesten of niezen. Op die manier wordt voorkomen dat de druppels in de lucht komen.
  • door met besmette handen je ogen, neus of mond aan te raken. Daarom is het belangrijk veelvuldig de handen te wassen en zo min mogelijk met de handen in het gezicht te zitten.

Behandeling

Helaas is er nog geen geneesmiddel tegen het coronavirus. De behandeling bestaat vooral uit het verminderen van de symptomen. Zo kunt u zuurstof toegediend krijgen om het benauwde gevoel te verminderen en kunt u paracetamol krijgen tegen de koorts en spierpijn. Antibiotica wordt gegeven als er mogelijk sprake is van een bijkomende bacteriële ontsteking. Als de klachten al 7 dagen of meer bestaan en u daarbij extra zuurstof nodig heeft zal een ontstekingsremmer worden gegeven: dexamethason.

Als u zo benauwd bent en zuurstof via een neusslang of kapje niet meer voldoende is, kan de arts besluiten u te beademen. Dit betekent dat u in slaap wordt gebracht en via uw keel een plastic buisje wordt ingebracht. Een machine blaast vervolgens lucht in uw longen, zodat u zelf niet meer hoeft te ademen. Deze behandeling kan alleen plaatsvinden op de Intensive Care.

Klachten na corona

Er komen steeds meer mensen die hart-, long- of andere klachten houden na een infectie met het coronavirus. Mensen die ernstig ziek waren door corona en daarvan nog steeds longklachten ondervinden, kunnen voor hun vragen terecht op www.coronalongplein.nl, het digitale platform van het Longfonds voor coronapatiënten en hun naasten. U kunt hier terecht voor advies, informatie over het verloop en herstel van corona maar ook voor een luisterend oor en lotgenotencontact.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden