Eileiderkanker

Eileiderkanker is een kwaadaardig gezwel in een of beide eileiders. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in deze regio.

Een eileider is een buisvormig orgaan dat aan één kant verbonden is met de bovenzijde van de baarmoeder en aan de andere kant een vrije opening heeft richting de buikholte. Eileiderkanker gedraagt zich qua ziektebeeld en verloop als eierstokkanker.

Oorzaak

De oorzaak van eileiderkanker is niet duidelijk. Wel weten we dat eileiderkanker relatief vaak voorkomt bij vrouwen die een erfelijk bepaald verhoogd risico op eierstokkanker of eileiderkanker hebben.

Onderzoek

Mogelijke onderzoeken om tot de diagnose eileiderkanker te komen zijn:

  • lichamelijk onderzoek
  • echo
  • CT-scan
  • MRI-scan
  • bloedonderzoek

Behandeling

De behandeling van eileiderkanker bestaat uit een combinatie van een operatie en chemotherapie. Een operatie kan bestaan uit verwijdering van de eileiders of de baarmoeder met eileiders. Soms worden ook de eierstokken weggenomen. Daarnaast kunnen lymfeknopen in het bekken en vlakbij de aorta (grote lichaamsslagader) worden verwijderd en microscopisch onderzocht om te bepalen of de kanker is uitgezaaid. De mate waarin de kanker is uitgezaaid wordt daardoor vaak pas duidelijk na het verrichten van een uitgebreide operatie. Bij chemotherapie worden er geneesmiddelen toegediend die de kwaadaardige cellen vernietigen. Dit is nodig als de ziekte zich in een verder gevorderd stadium bevindt.

Om een gespecialiseerd centrum te mogen zijn moet je aan ontzettend veel eisen voldoen. Het Catharina Ziekenhuis voldoet aan al die eisen. Er is kennis, expertise en de infrastructuur van het Catharina Kanker Instituut is van hoog niveau. Alles is hier onder één dak.

Gynaecoloog-oncoloog Gynaecoloog-oncoloog dr. Ralph Hermans over Eileiderkanker
© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden