Kruisbandletsel

De voorste kruisband is een belangrijk ligament (band) in de knie. Letsels van de voorste kruisband komen meestal voor bij sport (voetbal, korfbal, hockey en zaalsporten). Vaak is de knie in de eerste uren gezwollen en pijnlijk. Een goede diagnose is belangrijk voor later herstel.

Oorzaak

Sport is de belangrijkste oorzaak van een voorste kruisbandscheur. Andere oorzaken zijn verkeersongevallen of een ongelukkige draaibeweging van de knie. Vrouwen scheuren vaker de voorste kruisband dan mannen. Het kan op alle leeftijden voorkomen.

 

Symptomen

Een gescheurde voorste kruisband kan u het gevoel geven dat u door de knie zakt bij draai- of sprongbewegingen. Dit kan voorkomen bij sport, maar soms ook bij alledaagse activiteiten. Vaak wordt de knie dik na een doorzakmoment. Bijkomende letsels van de knie (zijbanden, kraakbeen of meniscus) kunnen het klachtenbeeld veranderen.

Onderzoek

Gerichte vragen en een onderzoek van de knie zijn nodig om een diagnose te kunnen stellen. We maken een röntgenfoto om een botbreuk uit te sluiten. Soms is een MRI-scan of kijkoperatie noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. Het is belangrijk om letsels van andere delen van de knie (meniscus, zijbanden, kraakbeen) te herkennen voor een optimale behandeling van het knieprobleem.

Behandeling

De mate van instabiliteit van de knie, bijkomende letsels en wensen voor activiteiten zijn bepalend voor het soort behandeling. Als de speling op de knie beperkt is, kan een periode van intensieve fysiotherapie, eventueel aangevuld met een kniebrace, een uitstekend resultaat geven. Als de speling van de knie ernstig is, u een draaisport wilt doen (zoals voetbal, hockey, zaalsporten) en u een blijvend instabiel gevoel heeft van de knie ondanks fysiotherapie, is het verstandig om de voorste kruisband te opereren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden