Morton's neuroom

Een Mortons neuroom is een inklemming van de kleine gevoelszenuwen tussen de middenvoetsbeentjes ter hoogte van de kopjes van deze middenvoetsbeentjes. Er ontstaat door deze inklemming een verdikking (“fibrose”) van deze zenuw; vandaar de naam “neuroma”. Morton is de naam van de arts die de eerste wetenschappelijke artikelen hierover publiceerde. Het Mortons neuroom bevindt zich het meest tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. De aandoening komt frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De patiënt heeft pijn bij staan en lopen, vooral in krappe schoenen. Soms zijn er ook tintelingen in de betrokken tenen, waar de specifieke zenuw naartoe loopt.

Diagnostiek

De diagnose wordt gesteld op basis van uw klachtenbeschrijving en het lichamelijk onderzoek. Een neuroom is niet zichtbaar op gewone röntgenfoto’s. Soms worden deze tòch gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Op een echo of MRI-scan kan het neuroom wel zichtbaar zijn.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling
Aangepaste steunzolen of een injectie met corticosteroïden kunnen de pijn verminderen.

Operatieve behandeling
Het verwijderen van het Mortons neuroom gebeurt via een kleine huidsnede op de bovenkant van de voet. De ingreep kan onder algehele verdoving of met een ruggenprik worden uitgevoerd.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden