Mortons neuroom

Een Mortons neuroom is een inklemming van de kleine gevoelszenuwen tussen de middenvoetsbeentjes ter hoogte van de kopjes van deze middenvoetsbeentjes. Er ontstaat door deze inklemming een verdikking (“fibrose”) van de zenuw; vandaar de naam “neuroma”. Morton is de naam van de arts die de eerste wetenschappelijke artikelen hierover publiceerde. Het Mortons neuroom komt het vaakst voor tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. De aandoening komt frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De patiënt heeft pijn bij staan en lopen, vooral in krappe schoenen. Soms zijn er ook tintelingen in de betrokken tenen, waar de specifieke zenuw naartoe loopt.

Diagnostiek

Op basis van uw klachtenbeschrijving en het lichamelijk onderzoek stellen we de diagnose. Een neuroom is niet zichtbaar op gewone röntgenfoto’s. Soms maken we deze tóch om andere aandoeningen uit te sluiten. Op een echo of MRI-scan kan het neuroom wel zichtbaar zijn.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Aangepaste steunzolen of een injectie met corticosteroïden kunnen de pijn verminderen.

Operatieve behandeling

Het verwijderen van het Mortons neuroom gebeurt via een kleine huidsnede op de bovenkant van de voet. De ingreep is onder algehele verdoving of met een ruggenprik uit te voeren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden