Ontsteking van de peesschede duim

De Quervain tendinitis is een aandoening die zijn naam dankt aan de arts die deze voor het eerst heeft beschreven, de Zwitserse chirurg ‘De Quervain’. Tendinitis betekent peesontsteking.

In het tunneltje juist voor de duim, (de De Quervain loge genaamd), passeren twee duimpezen elkaar. De wand van deze tunnel wordt gevormd door een soort slijmvlies, het tenosynovium. Dit zorgt er als een soort zacht glijkussen voor dat de pezen gemakkelijk heen en weer kunnen schuiven. Wanneer deze slijmvlieslaag ontstoken raakt spreken we van een tenosynovitis. Hierdoor wordt de beweging van de duimpezen plots veel stroever.

Oorzaak

De klassieke oorzaak van het ontstaan van een peesontsteking is het herhalen van steeds dezelfde beweging, zoals grijpen, kneden en wringen. Dit leidt tot een overreactie van het slijmvlies, wat hierdoor gaat ontsteken. Door deze ontsteking gaat de omliggende slijmvlieslaag opzwellen. Hierdoor knellen de duimpezen af, waardoor deze geïrriteerd raken en gaan opzwellen.

Klachten

De eerste klacht is een branderige pijn aan de duimzijde van de onderarm ter hoogte van de pols. Naarmate de ontstekingsreactie verder toeneemt, straalt de pijn verder uit naar de duim en de onderarm. In een verder stadium heeft u niet alleen pijn in rust maar worden ook de bewegingen van de duim steeds pijnlijker. Ook kan de kracht verminderen bij het vastgrijpen van voorwerpen.

Onderzoek

Lichamelijk onderzoek is meestal voldoende om vast te stellen of er sprake is van De Quervain tendinitis. Soms wordt ook een echografie gemaakt om de ernst van de ontsteking vast te stellen. Als de ontsteking niet al te ernstig is, kunnen we meestal proberen de ontsteking tot rust te brengen door een injectie in De Quervain loge. Hierbij wordt een vloeistof ingespoten die bestaat uit een combinatie van een verdovingsmiddel met een zogeheten cortison preparaat. Cortison is een medicijn dat ontstekingen tot rust brengt. Het resultaat van deze behandeling is echter niet altijd blijvend. De klachten kunnen dus terugkeren.

Ook kan met een polsbrace (een soort spalk) geprobeerd worden de ontsteking tot rust te brengen. Het resultaat van deze brace is echter ook niet altijd blijvend en de klachten kunnen dus wederom terugkeren. Normaal gesproken stelt de orthopeed u dan een operatie voor. Hierbij wordt de tunnel waarin zich de pezen bevinden open gemaakt. De pezen krijgen daardoor meer ruimte en kunnen niet meer inknellen. Hierdoor verdwijnen de klachten langzaam.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden