Osteochondritis dissecans in de elleboog

Heeft u pijn in de elleboog? Bent u jong? Heeft u het gevoel dat de elleboog blokkeert? Mogelijk heeft u een osteochondritis dissecans (OCD) in de elleboog.

Algemene informatie

Dit is een aandoening van het kraakbeen, het meest voorkomend bij jongens in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. Het kraakbeen (meestal aan de buitenzijde) van het uiteinde van de bovenarm laat los en veroorzaakt pijn en bewegingsbeperking. Als een stuk helemaal los raakt, kan de elleboog erdoor blokkeren.

Oorzaken

De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar overbelasting lijkt een grote rol te spelen. Denk aan jonge turners of honkbalwerpers.

Behandeling

Er zijn vier stadia te onderscheiden:

  1. Verzwakking van het bot, nog zonder kraakbeenscheuren.
  2. Verzwakking van het bot, maar nu mèt scheuren in het kraakbeen.
  3. Volledige scheuring van het kraakbeen, zodat een flap loshangt.
  4. De flap is helemaal los en zweeft in het gewricht.

In het eerste stadium kunt u volstaan met rust. Soms moet u zelfs een periode volledig stoppen met sport. In de overige stadia is meestal een operatie nodig. Door middel van een kijkoperatie (artroscopie) kunnen we een los stuk kraakbeen/bot terugzetten. Zwevende losse stukjes verwijderen we. In ernstige gevallen (grote defecten) kan een kraakbeen-/bottransplantatie nodig zijn.

Prognose

Bij jonge patiënten zijn de resultaten van een operatie het best, vooral als de schade nog niet al te groot is. De elleboog kan dan vaak volledig genezen, zonder problemen op latere leeftijd. Bij oudere patiënten en latere stadia kan OCD leiden tot vervroegde slijtage van het gewricht.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden