Osteochondritis dissecans in de elleboog

Heeft u pijn in de elleboog? Bent u jong? Heeft u het gevoel dat de elleboog blokkeert? Mogelijk heeft u een osteochondritis dissecans in de elleboog.

Algemene informatie

Dit is een aandoening van het kraakbeen, het meest voorkomend bij jongens in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. Het kraakbeen (meestal aan de buitenzijde) van het uiteinde van de bovenarm laat los en veroorzaakt pijn en bewegingsbeperking. Als een stuk helemaal los raakt, kan de elleboog erdoor blokkeren.

Oorzaken

De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar overbelasting lijkt een grote rol te spelen, zoals bij jonge turners of honkbalwerpers.

Behandeling

Er worden vier stadia onderscheiden:

  1. Verzwakking van het bot, nog zonder kraakbeenscheuren.
  2. Verzwakking van het bot, maar nu mèt scheuren in het kraakbeen.
  3. Volledige scheuring van het kraakbeen, zodat een flap loshangt.
  4. De flap heeft helemaal los gelaten en zweeft in het gewricht.

In het eerste stadium kan worden volstaan met rust. Soms moet zelfs een periode volledig worden gestopt met sport. In de overige stadia is meestal een operatie nodig. Door middel van een kijkoperatie (artroscopie) kan een los stuk kraakbeen/bot worden teruggezet. Zwevende losse stukjes worden verwijderd. In ernstige gevallen (grote defecten) kan een kraakbeen-/bottransplantatie nodig zijn.

Prognose

Bij jonge patiënten zijn de resultaten van een operatie het best, vooral als de schade nog niet al te groot is. De elleboog kan dan vaak volledig genezen, zonder problemen op latere leeftijd. Bij oudere patiënten en latere stadia kan OCD leiden tot vervroegde slijtage van het gewricht.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden