Trigger finger (spring vinger)

Als een vinger of een duim tijdens het buigen gaat vastzitten en daarna weer los schiet, spreken we van een ’trigger finger’. De buigpees kan niet goed meer glijden in de peeskoker (de huls waar de pees doorheen glijdt).

Oorzaak

De oorzaak van dit verschijnsel is een verdikking in de buigpees van de vinger of een vernauwing van de peeskoker, door een verdikking van de wand. De verdikking ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Het is een onschuldige, maar lastige afwijking. De verdikking van de pees of van de wand van de peeskoker is vaak het gevolg van een ontstekingsreactie. De oorzaak van de ontsteking is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van overbelasting of van andere onderliggende aandoeningen zoals reumatoïde artritis (‘reuma’) of diabetes mellitus (‘suikerziekte’).

Symptomen

In het begin is er sprake van een geringe pijn of irritatie bij het buigen van uw vinger, vooral bij het vastgrijpen. Als de pees nog dikker wordt, of de wand van de peeskoker vernauwt verder, verergert de pijn. Ook kan dan de situatie ontstaan dat uw vinger niet meer op eigen kracht kan worden gestrekt. U voelt dan bij het strekken een ‘knapje’ en soms pijn.

Behandeling

Als de hapering niet al te ernstig is, kunnen we meestal proberen de ontsteking tot rust te brengen door een injectie in de peesschede. Hierbij wordt een vloeistof ingespoten die bestaat uit een combinatie van een verdovingsmiddel met een zogeheten cortison preparaat. Cortison is een medicijn dat ontstekingen tot rust brengt. Het resultaat van deze behandeling is echter niet altijd blijvend en de klachten kunnen dus terugkeren. Een operatie kan dan een volgende stap zijn. De chirurg snijdt dan, via een kleine snede van ongeveer anderhalve centimeter, de peesschede in de lengterichting op. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor de verdikte pees. De huid wordt met hechtingen gesloten.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden