Ziekte van De Quervain (ontsteking van de peesschede duim)

Heeft u pijn aan de duimzijde van uw pols, is het gezwollen? Doet bewegen pijn? Mogelijk heeft u de ziekte van De Quervain.

Algemene informatie

De Quervain tendinitis is een aandoening die zijn naam dankt aan de arts die deze voor het eerst beschreef, de Zwitserse chirurg ‘De Quervain’. Tendinitis betekent peesontsteking. Twee belangrijke pezen van de duim lopen door een koker (peesschede) aan de duimzijde van de pols. Pezen zijn bekleed met een glijlaag van slijmvlies (synovium). Dit zorgt ervoor dat de pezen soepel door de tunnel kunnen bewegen. De ziekte van De Quervain betreft een ontsteking van deze peesschede aan de basis van de duim. Er is sprake van beknelling van de pezen in de koker als gevolg van zwelling van de pees en het omringende slijmvlies.

Oorzaken

De Quervain peesschede-ontsteking ontstaat meestal door overbelasting. Het komt vaker voor tijdens zwangerschap en bij reuma. Het komt het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Symptomen

  • Pijn aan de duimzijde van de pols. Dit is het belangrijkste symptoom. De pijn kan langzaam opkomen of plotseling de kop opsteken. De pijn zit bij de pols, maar kan doortrekken naar de onderarm. De pijn wordt erger door het gebruik van de hand en duim, met name bij het krachtig beetpakken van voorwerpen en het draaien van de pols.
  • Soms is er een zwelling aan de duimzijde van de pols. Vaak is er dan een vochtophoping ter plaatse.
  • Bij het bewegen van de duim kunt u een knappende sensatie voelen.
  • Pijn en zwelling kunnen het bewegen van de duim en pols bemoeilijken.

Diagnostiek

Uw arts kan de test van Finkelstein gebruiken om de aanwezigheid van de ziekte van De Quervain vast te stellen. Bij deze test moet u de duim in de handpalm leggen, een vuist maken en vervolgens uw pols naar de pinkzijde bewegen. Indien u De Quervain peesschede-ontsteking heeft, dan kan deze test best pijnlijk zijn, vooral aan de duimzijde van de pols.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

  • Vermijden van activiteiten die pijn en zwelling veroorzaken. Hierdoor kunnen soms de symptomen vanzelf overgaan.
  • Spalken/braces zijn te gebruiken om de duim en de pols rust te geven.
  • Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) kunt u als tablet innemen om de pijn en de zwelling te verminderen.
  • Een injectie met corticosteroïden in de peesschede kan pijn en zwelling verminderen.

Operatieve behandeling

Een operatie wordt aanbevolen als de symptomen zeer ernstig zijn en niet verbeteren met niet-operatieve behandeling. Bij deze operatie openen we de koker van de pees, zodat de ontstoken pees er weer gemakkelijk doorheen kan glijden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden