Antirimpelbehandeling met injectietherapie

In de loop van het leven wordt de huid van het gezicht dunner en losser. Een rimpel is als het ware een plaatselijke dunne plek in de huid. Het ligt dan ook voor de hand dat de rimpel verdwijnt wanneer de dunne plek in de huid via inspuiting(en) kan worden opgevuld. Dit is precies wat er gebeurt met injectietherapie met een zogeheten filler. Ook het deels uitschakelen van de onderliggende spieren door injectie met botuline-toxine (Botox®) is een mogelijkheid.

Vulmiddelen

Bij vulmiddelen (fillers) voor de huid kan gekozen worden tussen afbreekbare en niet afbreekbare middelen, ofwel tussen blijvende en niet-blijvende middelen. Wij zijn in het belang van uw veiligheid terughoudend in het gebruik van blijvende fillers. Hiermee volgen we het advies van de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC).

Niet-blijvende middelen breekt het lichaam na verloop van tijd zelf af. Hierdoor neemt het effect geleidelijk af en uiteindelijk verdwijnt het. De meest bekende niet-blijvende middelen zijn:

  • Collageen: dit is een natuurlijk product dat ongeveer vier maanden effect heeft. Het komt het meest overeen met het lichaamsweefsel dat moet worden vervangen. Collageen geeft onmiddellijk resultaat en is gemakkelijk in het gebruik. Het is het meest geschikt voor fijne en oppervlakkige rimpeltjes.
  • Hyaluronzuur: dit is een bestanddeel van de huid dat inmiddels kunstmatig vervaardigd kan worden. Het heeft ongeveer een half jaar tot een jaar effect.
  • Calciumhydroxyapatiet: dit is een natuurlijk bestanddeel van het lichaam en geeft daardoor geen allergische reactie. Het wordt in een gel ingespoten en geeft onmiddellijk resultaat, vooral in de diepere plooien. Ook is het zeer geschikt om diepere littekens door acne te verminderen en gezichtscontouren te verbeteren. Het effect houdt ongeveer anderhalf tot twee jaar aan.
  • Polymelkzuur: dit is een lichaamseigen stof die het lichaam aanzet tot de vorming van eigen collageenweefsel. Het effect houdt een half tot een jaar aan.

Botox

Als spiertjes in de huid van het gezicht samentrekken, veroorzaken zij een rimpeltje. De rimpels die zo ontstaan, noemt men mimiekrimpels. Botox® (botuline toxine) kan mimiekrimpels op het voorhoofd, boven de neus en rond de ogen verzachten of zelfs helemaal laten verdwijnen. Het middel wordt rechtstreeks in de spier gespoten. Het effect is na enkele dagen merkbaar, na een week optimaal en na vier tot zes maanden uitgewerkt. Bij herhaling van een behandeling blijft Botox meestal langer effectief. Botox is een stof die de mimische spieren verslapt en is dus geen filler.

De kosten van een rimpelbehandeling zijn afhankelijk van de keuze van het materiaal, het aantal behandelingen en de hoeveelheid gebruikt materiaal. De kosten worden nooit vergoed door de ziektekostenverzekeraars.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden