Besnijdenis

Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis is het moeilijk, of lukt het zelfs helemaal niet, om de voorhuid over de penis terug te schuiven. Dit is meestal een aangeboren aandoening. Op latere leeftijd kan het echter ook ontstaan door littekenvorming bij terugkerende ontstekingen. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, zoals ontstekingen van de eikel of voorhuid, pijn tijdens de erectie en de geslachtsgemeenschap of moeilijkheden bij het plassen. Ook kan het zijn dat de vernauwde voorhuid de penis als het ware afknelt, waardoor zwelling en stuwing ontstaat. Tenslotte kunnen hygiënische overwegingen ook een reden zijn voor een voorhuidplastiek of een besnijdenis.

De operatie
Tijdens de operatie wordt de te nauwe voorhuid rondom de penis verwijderd of ingesneden en worden er enkele hechtingen geplaatst. Deze hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na ongeveer zeven dagen. De voorhuid zal zich daarna achter de eikel bevinden. Het litteken dat u aan de operatie overhoudt, is klein en geneest over het algemeen zeer goed. De ingreep zelf duurt 20 tot 30 minuten.

Pijnlijk gevoel
Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden wat u kunt bestrijden met pijnmedicatie op voorschrift van de arts. Het plassen geeft over het algemeen geen problemen. In overleg met uw behandelend arts mag u enkele weken geen geslachtsgemeenschap hebben.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden