HoLEP

Tijdens een HoLEP kijkt de uroloog via de plasbuis met behulp van een smalle buis (resectoscoop) naar de prostaat. Via die kijkbuis kan de uroloog met een laserfiber langs het kapsel de vergrote prostaatkwabben volledig uitpellen. Tijdens deze operatie gaat u onder narcose of u krijgt een ruggenprik. Omdat de operatie via de plasbuis gebeurt, heeft u na de operatie geen uitwendige wond.

De prostaat is een klier ter grootte van een kastanje en bevindt zich rondom de plasbuis, onder de blaas. Door de jaren heen groeit de prostaat. Bij een groot aantal mannen kan deze natuurlijke, goedaardige groei problemen met plassen veroorzaken.

Operatie
Tijdens de HoLEP brengt de arts via de plasbuis een resectoscoop in. Via dit instrument kan de uroloog met een camera in uw plasbuis kijken. Via de resectoscoop brengt de arts de laser fiber in waarmee de prostaatkwabben in zijn geheel kan worden uitgepeld. De uitgepelde prostaatkwab valt nadien in de blaas. Daarna wordt met een speciaal instrument (morcelator) de beide kwabben in kleine stukken gesneden, vervolgens worden die uit de blaas gezogen en opgestuurd voor weefselonderzoek.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden