Pijnbehandeling van het bekkengewricht

U krijgt een behandeling aan het bekkengewricht:de zogeheten ‘Sacro-iliacale gewrichten’ of SI-gewrichten. Er zijn twee behandelingen mogelijk: een SI-blokkade en een SI-denervatie.

De SI-gewrichten (bekkengewrichten) vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan beide kanten van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, zodat rug en bekken vrij stevig met elkaar verbonden zijn. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. Dit geeft lage rugpijn. Soms gaat deze pijn gepaard met uitstralende pijn naar de flank, de bil, de lies en/of het bovenbeen.

SI-blokkade

Het doel van SI-blokkade is de pijnklachten te verminderen, zodat u uw dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk kunt hervatten. De huid wordt verdoofd op de plaats waar u de blokkade krijgt. Met behulp van röntgen plaatst de pijngeneeskundige een naald. Ter controle van de positie van de naald spuiten we contrastvloeistof in. Vervolgens spuit de pijngeneeskundige een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) in. Corticosteroïd zorgt ervoor dat de irritatie van het gewricht en de zenuw afneemt. Hierdoor kunnen de pijnklachten voor een langere tijd weg blijven. Het corticosteroïd heeft wel eerst een aantal dagen tot weken nodig voordat dit een optimaal resultaat geeft.

SI-denervatie

Bij een SI-denervatie behandelen we de zenuwaftakkingen die naar het SI-gewricht lopen met een radiofrequente stroom (= warmte). De arts plaatst met behulp van röntgen enkele naalden in het SIgewricht. De naalden worden hierna aangesloten op een apparaat dat radiofrequente stroom afgeeft. Om te bepalen of de naalden zich in de juiste positie bevinden, worden de naalden gestimuleerd met zwakke stroomstootjes. U geeft zelf aan waar en wanneer u de stroomstootjes voelt. Zo kunnen we precies bepalen of de naalden op de juiste plek zitten, of dat de naalden nog wat verplaatst moeten worden. Wanneer de naalden eenmaal op de juiste positie zitten, spuit de arts een verdovingsvloeistof in en worden de naalden kortdurend verhit. Deze verhitting verandert de pijngeleiding en uw klachten kunnen voor langere tijd verdwijnen.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden