Zorgtraject obesitas

Obesitas is meer dan een ziekte. U bent op het punt gekomen om er iets aan te doen, voor uw toekomst. In ons ziekenhuis kunnen wij u ondersteunen. Goede voorbereiding, de juiste keuze voor welk type operatie en minimaal 5 jaar begeleiding helpen u af te vallen en gezonder te worden. In deze drie video’s vertellen onze deskundigen u er alles over. Wij ondersteunen en zijn er voor u.

Ons Zorgtraject

Obesitas is meer dan een ziekte. U bent op het punt gekomen om er iets aan te doen, voor uw toekomst. In ons ziekenhuis kunnen wij u ondersteunen. Goede voorbereiding, de juiste keuze voor welk type operatie en minimaal 5 jaar begeleiding helpen u af te vallen en gezonder te worden. In deze drie video’s vertellen onze deskundigen u er alles over. Wij ondersteunen en zijn er voor u.

Video is geblokkeerd.

 
 

Video is geblokkeerd.

 

Video is geblokkeerd.

 
 

Aanmelden voor een afspraak

Aanmelden voor het Catharina Obesitascentrum kan met een verwijsbrief van de huisarts of medische specialist. Om een afspraak te maken belt u naar het Catharina Obesitascentrum: 040 – 239 98 50. Een medewerker van de polikliniek legt u uitgebreid het traject uit. Als de afspraak is gemaakt, ontvangt u digitaal vragenlijsten en de introductiefilm.


De screening

Een aantal weken later heeft u de screening in het ziekenhuis. Thuis heeft u dan al (digitaal) enkele vragenlijsten ingevuld, die tijdens de screening besproken worden. 

Tijdens de screening doorlopen we met u een aantal stappen. Dit duurt ongeveer 1 dagdeel:

  • U krijgt een persoonlijk intakegesprek met een obesitasverpleegkundige, een diëtiste, een medisch psycholoog en een fysiotherapeut
  • Er wordt bij u bloed geprikt om tekorten in vitaminen en mineralen te bepalen

De uitslag van de screening wordt besproken in een multidisciplinair overleg. Als u voor een operatie in aanmerking komt, bespreekt de chirurg met u uw behandelplan.


Eventueel voortraject / voorbereiding

Als uit de screening blijkt dat u vóór de operatie aanvullende psychologische en/of dieetbegeleiding nodig heeft, dan zal de chirurg u een voortraject adviseren om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten. U volgt dan een traject bij een medisch psycholoog en/of een diëtiste binnen of buiten het ziekenhuis.  

Vaak zijn mensen teleurgesteld nadat ze van de chirurg hebben gehoord dat er een psychologisch voortraject wordt gestart. Maar wanneer u beter bent voorbereid en zelfinzicht heeft, is de kans groter dat uw gedrag blijvend verandert en u een gezond gewicht behoudt na de operatie.

In een psychologisch voortraject werken wij samen met u aan het verminderen van de risicofactoren die het uiteindelijke effect van de operatie negatief kunnen beïnvloeden. U leest hier meer over in de folder ‘Psychologie en bariatrie‘.

De diëtiste helpt u onder meer met het aanleren van een goed eetpatroon en om dieetadviezen in de praktijk te brengen.

Heeft u dit voortraject succesvol doorlopen, dan volgt een gesprek bij één van de chirurgen. Deze chirurg bespreekt het vervolg met u en plant samen met u de operatiedatum. 


Het behandelplan

Na het positieve besluit over uw operatie heeft u een afspraak met één van de bariatrisch chirurgen. Hij maakt samen met u het definitieve zorgplan. Het is aan te bevelen om zelf vragen te stellen en/of de eigen voorkeur voor uw maagverkleinende operatie duidelijk te maken zodat de chirurg u de voor- en nadelen goed kan uitleggen en u volledig achter uw behandeling staat.

Als besloten wordt om te opereren komt u dezelfde dag nog op de wachtlijst voor een operatie. U gaat ook meteen door naar de pre- operatieve polikliniek van het specialisme Anesthesiologie. Hier bespreekt de anesthesioloog met u de narcose. Ook krijgt u dezelfde dag nog informatie over de operatie en over de voorbereiding in een groepsvoorlichting.


De operatie

Er zijn verschillende operaties die tot doel hebben het gewicht te verlagen en daarmee de bijbehorende ziektes te behandelen. In het Catharina Obesitascentrum gaat de voorkeur uit naar de gastric sleeve en de gastric bypass. Ook zijn de bariatrisch chirurgen gespecialiseerd in het omzetten van een eerdere operatie, zoals een maagband die onvoldoende resultaat heeft gegeven. Of na een gastric sleeve een SADI, voor patiënten met een heel hoog start BMI. Dit noemen we revisiechirurgie.


Als u een operatie voor overgewicht – een zogenoemde bariatrische operatie – moet ondergaan, wordt u op de dag van de operatie opgenomen op de pre-operatieve opname unit. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe de operatiedag – van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie – er uitziet.

Video is geblokkeerd.

Voorlichtingsvideo ‘Anesthesie bij een bariatrische operatie’


Direct na de operatie

De meeste patiënten doorlopen voor de operatie het volgende schema: nuchter op de operatiedag in het ziekenhuis arriveren, na de operatie naar de afdeling Kortverblijf en Dagverpleging en meestal na 1 dag weer naar huis. Dat is alleen als er zich geen problemen hebben voorgedaan. Bij ernstige complicaties, zoals een lekkage, kan de opnameduur langer worden.


Zorgtraject van vijf jaar

Het zorgtraject duurt vijf jaar. Gedurende die vijf jaar zijn er verschillende controlemomenten in het Catharina Ziekenhuis. Het eerste jaar is deze begeleiding intensief en wordt u elke drie maanden gezien bij diverse zorgmedewerkers. Zij kijken met u wat nodig is. Tijdens de controlemomenten vinden ook onderzoeken plaats zoals bloedcontrole, gewichtscontrole en lichamelijk onderzoek. Ook bespreekt u met de zorgprofessionals uw gezondheidstoestand.

Na het eerste jaar

Na het eerste intensieve jaar neemt het aantal afspraken wat af. U wordt nog gezien door een diëtiste, de chirurg en de obesitasverpleegkundige. De medisch psycholoog ziet u alleen als dat nog nodig is. Het hangt af van de noodzaak en uw behoefte.

Regie door de chirurg

U wordt behandeld door een multidisciplinair team van wie de zorgverleners allemaal gespecialiseerd zijn in obesitas. Dit betekent dat u niet bij ieder bezoek een chirurg ziet. De chirurg houdt wel de regie over uw totale zorgtraject.

Ik complimenteer vaak een patiënt met het behaalde resultaat, omdat het ook veel eigen inzet vraagt. Maar ik zie natuurlijk ook wel dat enorme effect van een gastric bypass. Zo veel kilo's eraf is dan niet slechts een duwtje in de rug, maar een soort gratis overtocht naar gezondheid.

Gastroenterologisch Gastroenterologisch chirurg dr. Simon Nienhuijs over Gastric Bypass

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden