Een jaar “live” bestralingen in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven

In mei 2022 introduceerde het Catharina Ziekenhuis Eindhoven de “MRI- gestuurde” bestraling, de nieuwste manier van bestralen bij kanker. Dankzij de geavanceerde MR-Linac kunnen artsen nu nauwkeuriger bestralen door tijdens de behandeling “live” het bewegen van de tumor en omliggende gezonde organen te volgen.  

Dit stelt hen in staat om in een kortere tijd (vaak slechts 5 behandelingen in 2 weken) veilig een hogere dosis toe te dienen, met minder kans op bijwerkingen. Gedurende het afgelopen jaar zijn 148 patiënten succesvol met deze nieuwe techniek behandeld. In de opstartfase werden in het Catharina Ziekenhuis alleen mannen met prostaatkanker behandeld met behulp van de MR-Linac, maar tegenwoordig worden ook patiënten met longkanker, niertumoren en uitzaaiingen in lymfeklieren of de lever hiermee behandeld.

Op controle bij drs. Shyama Tetar, radiotherapeut-oncoloog, verscheen vandaag Koos Broekhoff. Precies 1 jaar geleden was hij de allereerste patiënt die in Eindhoven behandeld werd met behulp van de MR-Linac, en daarom had hij destijds de eer om de officiële opening van de behandelruimte te verrichten. Destijds heeft hij vrijwel niets gemerkt van de behandeling en ook nu vertelt hij dat hij geen bijwerkingen heeft overgehouden. Tijdens zijn 5 bestralingen bracht Koos vaak zijn inmiddels beroemde stroopwafels mee, ook vandaag konden de medewerkers van de afdeling Radiotherapie weer genieten van zijn lekkernijen.

Een kleine traktatie en alcoholvrije bubbels op de afdeling Radiotherapie voor de eerste verjaardag van de MR-Linac.

Met betrekking tot traditionele bestralingsapparatuur biedt de MR-Linac vooral voordelen bij de behandeling van “bewegende tumoren”, oftewel tumoren in de longen en buikholte. Het Catharina Ziekenhuis verwacht in 2023 meer dan 200 en in 2024 meer dan 300 patiënten met behulp van deze innovatieve bestralingsmethode te behandelen.

Op onze pagina van de MR-Linac  leest u meer informatie over de bestralingen met dit apparaat.  

 

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden