Eindhovense Stroopwafelkoning knipt lintje door van nieuwe bestralingsbunker Catharina Ziekenhuis
“Ik heb in mijn leven miljoenen stroopwafels doorgesneden, maar een officieel lintje heb ik nog nooit doorgeknipt!” Koos Broekhoff is 78 jaar en nog altijd drie dagen in de week actief op markten in Eindhoven, Son, Vianen en Wijchen. Hij was eind mei de eerste patiënt die gebruik maakte van het gloednieuwe bestralings- en scanapparaat van het Catharina Ziekenhuis. Vijf bestralingen later zat zijn behandeling voor prostaatkanker er alweer op. En nu – zes weken later – is hij eregast tijdens de officiële opening van de MR-linac, zoals het nieuwe toestel officieel heet. Samen met een deel van zijn behandelteam knipte hij donderdagmiddag op het dak van de bestralingsbunker het lintje door.

Hij vindt het speciaal dat hij is gevraagd om het toestel ‘officieel’ te openen. “Iedereen hier is even lief. Altijd van te voren even een gesprek met de dokter. Geweldig.” Over zijn behandelingen is de ervaringsdeskundige duidelijk: “je merkt er eigenlijk niks van. Dat apparaat maakt een beetje herrie, maar je kan op een groot scherm meekijken. En als er iets verschuift dan stopt het apparaat direct; dat wordt echt heel nauwkeurig gedaan.”
Nog preciezer
Dankzij het nieuw bestralingstoestel met ingebouwde MRI-scanner kunnen artsen in het Catharina Kanker Instituut (CKI) nog preciezer werken en hoeft er bij een aantal soorten kanker veel minder vaak bestraald te worden. “Bijvoorbeeld bij prostaatkanker hoeven we in plaats van 20 keer, nog maar vijf keer te bestralen”, verduidelijkt klinisch fysicus Coen Hurkmans.
Op dit moment zijn bestralingsapparaten standaard uitgerust met een CT-scanner. Voor veel tumoren biedt de CT-scanner goede beeldkwaliteit, maar sommige tumoren zijn met een MRI-scanner nog scherper zichtbaar. De MR-linac kan ook live tijdens de bestralingsbehandeling de tumor in beeld brengen. Daardoor kan bijvoorbeeld de beweging van tumor of nabij gelegen organen tijdens de bestraling gevolgd worden en de bestraling hierop worden aangepast. Doordat er nauwkeuriger bestraald kan worden, wordt er minder gezond weefsel geraakt en is de kans op bijwerkingen kleiner.
Geen bijwerkingen
Van zijn vijf bestralingen heeft Koos geen bijwerkingen overgehouden. “Ik heb direct na zo’n behandeling één of twee keer een branderig gevoel gehad bij het plassen. Maar dat werd met een paracetamolletje opgelost.”
De marktkoopman is tijdens en na zijn bestralingen ook gewoon blijven werken. “Tot twee weken na de laatste bestraling heb ik nog op de markt gestaan. Daarna ben ik samen met mijn vrouw op vakantie gegaan, lekker even naar Spanje. We zijn net terug; elke avond tien tot twaalf duizend stappen gelopen, ging prima!”
Stroopwafels missen
Zijn behandeling zit er voor nu op. Over een half jaar moet hij terugkomen voor een controle. “Ik heb er goede hoop op. Ik heb nergens last van!” De medewerkers op de afdeling Radiotherapie gaan hem wel missen. “Haha, ik nam altijd stroopwafels mee. Paar pakjes per keer, dat vinden ze lekker…”