Pijnbestrijding op de kinderafdeling (Folder)

Kindergeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Pijnbestrijding op de kinderafdeling (Folder)

Welkom op de kinderafdeling van het Catharina Ziekenhuis. In het ziekenhuis zijn is nooit leuk, zeker niet als je ook nog pijn hebt. Om het voor jou zo prettig mogelijk te maken doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk pijn ervaart.

Wie zijn we en hoe werken wij?

Wij werken met een team van (kinder)verpleegkundigen en kinderartsen. Regelmatig zullen we je vragen hoe het met de pijn gaat. Om je daarbij te helpen kunnen we gebruik maken van de gezichtjesschaal. Daarbij kies je het gezicht was het beste weergeeft hoe je je voelt. Ben je juist blij, of moet je huilen van de pijn?

KIN pijngeneeskunde - pijnscore.png

Als je wat ouder bent kun je een cijfer tussen de 0 en 10 geven. Daarbij is 0 geen pijn en 10 de meest vreselijke pijn is die je je kunt voorstellen. De verpleegkundige weet dan beter hoe je je voelt en kan hier iets aan proberen te doen.

Wat is pijn?

Als je pijn hebt, bijvoorbeeld doordat je gevallen bent op je knie, dan zijn er allemaal stofjes in je lijf die een boodschap sturen naar je hersenen om te vertellen dat je pijn hebt. Pas als deze boodschap in je hersenen is, dan voel je de pijn. Soms kan pijn heel nuttig zijn, want het werkt als een waarschuwingssignaal. Maar op het moment dat je pijn hebt, dan is het natuurlijk vervelend. Pijn is voor iedereen anders. Dezelfde handeling kan bij het ene kind anders voelen dan bij het andere kind.

Sucrose bij kinderen tot 18 maanden

Sucrose heeft een pijnstillende werking bij kortdurende en pijnlijke handelingen zoals bloedprikken en een infuus inbrengen. Enkele minuten voor de handeling geven krijgt uw kind afhankelijk van zijn/haar gewicht 1-2 ml sucrose oplossing in de wangzak en een fopspeen. Door de werking van sucrose en het sabbelen op een fopspeen, ervaart het kind een pijnlijke ingreep gedurende 15 minuten als veel minder pijnlijk. De werking van deze manier van pijnstillen is bewezen tot een leeftijd van 18 maanden. Troost en lichamelijk contact door ouders stimuleren wij erg. Bijvoorbeeld wanneer uw kind geprikt dient te worden kunt u uw baby dicht tegen u aanhouden en troosten.

Emla crème en Bananenspray

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar in het ziekenhuis hebben wij echte toverzalf! Deze zalf kan je helpen om je huid te verdoven voor bijvoorbeeld een injectie of het inbrengen van een infuus. De zalf smeer je van tevoren op en zorgt ervoor dat je de prik veel minder voelt.

Bananenspray kan heel goed helpen als er snel iets moet gebeuren. Soms kan het zo zijn dat er snel een prik moet gebeuren, om welke reden dan ook. Omdat de Emla minimaal een uur moet inwerken, kan bananenspray een snellere oplossing zijn. Deze heeft ook een verdovende werking, maar is minder effectief dan Emla.

Buzzy

KIN pijngeneeskunde - buzzy.png

Ken je onze zoemende vriend Buzzy al? Buzzy heeft koude vleugels en kan trillen, waardoor hij je kan afleiden van de prik. De Buzzy wordt geplaatst op bijvoorbeeld de bovenarm, tussen de prikplek en de hersenen, en daardoor zijn er minder pijnprikkels.

Pedagogisch team en Roel en Roos

Onze pedagogisch zorgverleners hebben geen uniform aan en kunnen je voorbereiden op handelingen en/ of onderzoeken, zodat je precies weet hoe bijvoorbeeld een infuus wordt geplaatst. Dit doen zij bij onze trouwe vriendjes Roel en Roos. Dit zijn poppen waarbij alle handelingen uitgelegd kunnen worden. Jij mag Roel en Roos zelf prikken en ook echte pleisters plakken. Het pedagogisch team kan je ook helpen met afleiding of ademhalingsoefeningen doen.

KIN pijngeneeskunde - Roel en Roos.png

Rol ouders

Jouw ouders of degenen die jou verzorgen kunnen natuurlijk het allerbeste troosten, dat begrijpen wij als geen ander. Ze kunnen samen met jou liedjes zingen, kletsen, bellen blazen, een boekje lezen of een filmpje op de tablet kijken.

Pijnstilling

Pijnstilling bestaat in allerlei vormen, bijvoorbeeld als tabletten of drankjes. Samen met de verpleegkundige kijk je wat er bij jou past. Lukt het je niet om tabletten te slikken, dan is een drankje een smelttablet (die vanzelf in je mond smelt) of een zetpil een goed alternatief. Soms komt het voor dat je pijnstilling krijgt via het infuus of door middel van een pomp die je zelf kunt bedienen en waarbij je steeds een beetje pijnstilling kunt krijgen. Ook kun je pijnstilling krijgen via een slangetje via je ruggenmerk (de ruggenprik) maar dit is bij ons op de afdeling enkel bij één specifieke operatie.

Vragen

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Kindergeneeskunde
040 – 239 82 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Kindergeneeskunde vind je op www.catharinaziekenhuis.nl/kindergeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden