Shared Care Centrum Kinderoncologie (Folder)

Kindergeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Shared Care Centrum Kinderoncologie (Folder)

Van harte welkom op de kinderdagbehandeling en verpleegafdeling Kindergeneeskunde van het Catharina Ziekenhuis. U heeft deze folder gekregen omdat u en uw kind vanuit het Prinses Máxima Centrum naar ons zijn verwezen voor de Shared Care zorg. Het Catharina Ziekenhuis biedt vanuit haar functie als Shared Care centrum de oncologische zorg aan, aan u en uw kind, onder het motto “dichtbij wat kan en centraal wat moet”.

Al onze medewerkers streven er naar om u en uw kind de best mogelijke zorg te bieden. Voor ons is een kind onlosmakelijk verbonden met het gezin waarin het opgroeit; u als ouder/verzorger kent uw kind het best. Wij maken daarom ook graag gebruik van uw deskundigheid en inbreng met betrekking tot uw kind.

Mochten er na het lezen van deze folder nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan kunt u altijd terecht bij de kinderoncologieverpleegkundigen of secretaresses. Zij helpen u graag verder.

De Shared Care zorg: Welke zorg verlenen we?

Dagbehandeling

  • Kennismakingsgesprek;
  • Labafnames (kwalificatielab, controle lab);
  • Kortlopende chemotherapie of -push;
  • PAC/ Hickmann verzorging;
  • Sonde plaatsen;
  • Algemeen lichamelijk onderzoek bij zorgen of bijzonderheden;
  • Acute opvang en stabilisatie voor overplaatsing naar PMC;
  • Transfusies.

Afdeling

  • Transfusies en andere zorg buiten kantooruren en in het weekend
  • Opname ivm koorts in neutropenie
  • Opname ivm HD-MTX
  • Opname ivm andere problemen, zoals voedingsproblemen, aanleren sondevoeding, etc.

Het Shared Care Centrum: Hoe loopt de logistiek?

Bij zorgen of problemen (zoals bijvoorbeeld koorts), belt u altijd eerst het Prinses Máxima Centrum. Zij zullen u dan zo nodig doorverwijzen naar het Catharina Ziekenhuis. De arts of verpleegkundig specialist van het Prinses Máxima Centrum belt zelf met de arts van het Catharina Ziekenhuis om dit door te geven en te bespreken.

Bij aankomst in het Catharina Ziekenhuis gaat u altijd direct naar de kinderafdeling of kinderdagbehandeling, beiden op 13 West. Nooit naar de Spoedeisnde Hulp, behalve als u per ambulance binnenkomt.

Om van de begane grond naar de 13e etage te komen mogen u en uw kind eventueel gebruik maken van de beddenliften, deze bevinden zich achter de gewone liften. Deze worden niet door andere bezoekers van het ziekenhuis gebruikt.

Het Shared Care team: Welke zorgverleners kun je tegen komen?

Het medisch team

Dagbehandeling
Op de dagbehandeling krijgt u in principe te maken met één van de 2 kinderartsen met een oncologisch aandachtsgebied. Deze arts bespreekt met u en uw kind welke onderzoeken en behandelingen nodig zijn, vaak is dit al geïnitieerd door de hoofdbehandelaar in het Prinses Máxima Centrum. Wanneer nodig, overlegt de arts ook met het Prinses Máxima Centrum of andere disciplines, bijvoorbeeld in een multidisciplinair overleg. Uitslagen van onderzoeken en behandelingen die in het Catharina Ziekenhuis gedaan zijn, worden met u besproken en zullen altijd gecommuniceerd worden met de hoofdbehandelaars in het Prinses Máxima Centrum. Ons medisch en verpleegkundig team heeft, door middel van een beveiligd netwerk, ook inzicht in het patiëntendossier van het Prinses Máxima Centrum, waardoor we ernaar streven zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de specifieke situatie van u en uw kind.

Afdeling
Op onze kinderafdeling wordt gewerkt met arts-assistenten (artsen, wel of niet in opleiding tot kinderarts), met supervisie van een kinderarts. Daardoor kan het voorkomen dat er soms meerdere artsen aan het bed van uw kind staan. Dit zal niet altijd de kinderarts met de oncologische specialisatie zijn. Wel vindt er, waar nodig, laagdrempelig overleg plaats met deze artsen en met het Prinses Máxima Centrum. Alle artsen zijn geschoold in de zorg die kinderen met oncologische aandoeningen in een algemeen ziekenhuis nodig hebben. Wij hebben kwalitatief goede zorg hoog in het vaandel staan en zullen dit altijd nastreven. Wanneer bepaalde zaken niet duidelijk zijn, u het graag anders had gezien of gewend bent, of u heeft andere vragen, spreek ons dan aan.

Het verpleegkundig team

Dagbehandeling
Op de kinderdagbehandeling krijgen u en uw kind te maken met een relatief klein verpleegkundig team. Dit team bestaat uit gespecialiseerde kinderoncologieverpleegkundigen en kinderverpleegkundigen die specifiek zijn ingewerkt op de dagbehandeling.

Afdeling
De zorg tijdens een opname op de afdeling zal worden toevertrouwd aan een groter team van kinderverpleegkundigen. Wij streven ernaar de zorg voor u en uw kind zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige(n) te laten uitvoeren, maar wisselingen hierin zijn helaas niet geheel te voorkomen. Niet al deze (kinder)verpleegkundigen hebben een specialisatie in oncologie, maar zullen altijd kunnen terugvallen op een bekwaam team van (oncologische) verpleegkundigen en artsen.

Het psychosociaal team

Het psychosociale team in ons Shared Care Centrum bestaat uit pedagogisch zorgverleners, een medisch maatschappelijk werkster en medische psychologie.

Het pedagogisch team is werkzaam op zowel de dagbehandeling als op de afdeling bij een klinische opname. De pedagogisch zorgverlener komt een eerste keer standaard kennismaken, om samen te bespreken hoe we de zorg voor u zo kunnen inrichten dat deze past bij u. Denk bijvoorbeeld aan een stappenplan of bijzonderheden rondom medische handelingen, de Kanjerketting, andere thema’s zoals school, vragen rondom opvoeding, ontwikkeling, broertjes en zusjes. Soms komen we samen tot de conclusie dat medisch maatschappelijk werk of medische psychologie passend is, om ook poliklinisch draagkrachtig te blijven of bij vragen omtrent werk (maatschappelijk werk) of behandeling van een structureel probleem (psychologie). Naast het psychosociaal team is er ook een “oudersteuner” actief binnen het Shared Care Centrum. Dit is een ouder, aangesloten bij de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) waar u laagdrempelig en buiten het ziekenhuis contact mee op kunt nemen.

Een opname: Het verblijf op de kinderafdeling

Verblijf familieleden/ouders

U kunt overdag, maar ook ’s nachts bij uw kind in het ziekenhuis zijn. Eén van de ouders of verzorgers kan naast het kind overnachten. U slaapt dan op een slaapbank/slaapstoel naast uw kind. De verpleegkundige is verantwoordelijk voor de nachtelijke controles bij uw kind. Het is mogelijk dat dit uw nachtrust beïnvloedt.

Op elke kamer is een douche en toilet aanwezig. In het Catharina Ziekenhuis hebben wij helaas géén aparte aangrenzende kamer speciaal voor ouders.

Als u bij uw kind overnacht, ontvangt u een ontbijt in de ochtend. Wij verzoeken u om uw eigen middag- en avondmaaltijd zelf te verzorgen. Voor het kind worden de maaltijden verzorgd. Elke kamer heeft een eigen koelkastje en u kunt gebruik maken van de gezamenlijk magnetron.

Opname in isolatie

De kinderafdeling van het Catharina Ziekenhuis is een algemene kindergeneeskundige afdeling. Dit betekent dat er kinderen met allerhande diagnoses worden opgenomen. Om uw kind, zeker in een periode van verlaagde weerstand (neutropenie), te beschermen tegen mogelijk aanwezige andere micro-organismen op de afdeling, kan het zijn dat u en uw kind in (beschermende) isolatie geplaatst worden. Dit zal in het Catharina Ziekenhuis wellicht eerder of vaker voorkomen dan u gewend bent in het Prinses Máxima Centrum. Dit is dan ter bescherming van uw kind.

Beschermende isolatie houdt in dat u en uw kind op een éénpersoonskamer liggen, met de deur dicht. Er wordt niet standaard beschermende kleding gedragen, wel zullen eventuele verkouden verpleegkundigen of artsen een mondkapje dragen bij het betreden van de kamer. Uiteraard wordt er goede handdesinfectie toegepast. Bezoek is gewoon welkom volgens de geldende afdelingsregels, bij voorkeur geen grieperige of verkouden mensen. Helaas kan uw kind ook géén gebruik maken van de speelkamer zolang hij/zij in beschermende isolatie ligt. Wel mogen de bezoekhonden eventueel op de kamer komen. Als uw kind stabiel is en niet aan de monitor ligt zou hij/zij ook even naar buiten mogen. Uw kind moet dan wel een mondkapje dragen op de gang.

Medicatie

Wanneer u van tevoren zeker weet, of sterk vermoedt dat uw kind opgenomen wordt dan verzoeken wij u om de op dat moment gebruikte medicatie van thuis mee te nemen. Daarnaast verzoeken wij u om ook een recente medicatielijst en eventueel een extra pak sondevoeding mee te nemen.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11

Afdeling Kindergeneeskunde
040 – 239 82 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Kindergeneeskunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/kindergeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden