Permanente ascitesdrainage (Folder)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Permanente ascitesdrainage (Folder)

Binnenkort krijgt u op de afdeling Radiologie een permanente drainage vanwege een vochtophoping (ascites) in uw buik. Tijdens deze ingreep brengt een radioloog een dun slangetje (drain) in om vocht uit uw buikholte te laten lopen. In deze folder vindt u meer informatie over het verloop van een permanente ascitesdrainage.

Oorzaak ascites

Onder normale omstandigheden bevat de buikholte een kleine hoeveelheid vocht. Dit vocht wordt via de lymfe, het systeem dat er voor zorgt dat afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd, weer opgenomen in het bloed. Bij bepaalde vormen van kanker kan het zijn dat dit vocht niet wordt opgenomen. Wanneer dit het geval is, ontstaat er een afwijkende vochtophoping in de buikholte. Dat noemen we ascites.

Ascitesvocht kan zorgen voor toenemend ongemak zoals een toegenomen buikomvang en pijn. Ook kunt u door het overtollige vocht snel een vol gevoel in de maag ervaren en last krijgen van benauwdheid of continue druk op de blaas.

Wanneer het ascitesvocht regelmatig terugkomt, kan uw arts besluiten een permanente ascitesdrain te plaatsen. Deze drain wordt ingezet om herhaalde opname in het ziekenhuis te voorkomen, waarbij de kwaliteit van leven wordt gehandhaafd of verbeterd.

Plaatsen van een permanente ascitesdrain

Voorafgaand aan het plaatsen van de ascitesdrain wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Het plaatsen van de drain gebeurt daarna op de afdeling Radiologie.

Met een echografie wordt de punctieplaats bepaald. Een echografie is een onderzoek waarmee met behulp van geluidsgolven de organen in de buik zichtbaar worden gemaakt. Dit doet geen pijn.

Wanneer de punctieplaats bepaald is, wordt de drain met behulp van een holle naald in de buikholte achtergelaten. Hierdoor kan herhaaldelijk het overtollige vocht uit de buikholte afgenomen worden.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Na het onderzoek gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. Hier zal het overtollige vocht, wat op dat moment in uw buik zit, afgenomen worden in een opvangsysteem.

Het is belangrijk dat u tijdens de afname van het vocht rustig blijft zitten of liggen. Door de afname van het vocht in uw buik is het mogelijk dat uw bloeddruk daalt. Hierdoor kunt u duizelig worden. De verpleegkundige zal regelmatig uw bloeddruk controleren.

Ontslag

Wanneer het vocht (deels) uit uw buikholte verwijderd is, plaatst de verpleegkundige een afsluitdopje op de drain en wordt de drain afgeplakt. Wanneer u zich goed voelt, gaat u met de drain met ontslag.

Een thuiszorgverpleegkundige zal u helpen bij de verzorging en drainage in de thuissituatie.

Verzorging en drainage in de thuissituatie

De insteek van de permanente ascitesdrain wordt verzorgd op de dagen van drainage. Op basis van uw klachten zal dit één tot twee keer per week zijn. Er wordt maximaal 2 liter vocht per keer gedraineerd. U kunt tijdens of na de ascitesdrainage last hebben van buikkrampen of ongemak. Hiervoor mag u indien nodig Paracetamol 500 mg innemen.

Verzorging van de drain vindt plaats met de handleiding die u bij ontslag heeft meegekregen. Aan het eind van deze handleiding vindt u ook een ‘drainagedagboek’ waar u bijzonderheden ten aanzien van de drainage kunt beschrijven.

Complicaties

  • Infectie van de insteekopening. Indien roodheid, zwelling, warmte of pijn, neem dan contact op met uw behandelend arts.
  • Lekkage van ascitesvocht langs de draininsteek. Als dit het geval is, kan de lekkage beperkt worden door opvangzakjes te gebruiken. Hiervoor kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Oncologie.

Leefregels

De permanente ascitesdrain zal u niet beperken in uw normale dagelijkse activiteiten. Ook zal baden en douchen mogelijk zijn indien de drain juist verbonden is.

Nabestellen van materialen

Wanneer de materialen voor verzorging en drainage bijna op zijn, dienen deze nabesteld te worden. U kunt hiervoor contact opnemen met de verpleegafdeling Oncologie. Houd hierbij rekening met een levertijd van 5 werkdagen.

Vragen

Heeft u na het lezen van de ze folder nog vragen, neem dan contact op met de verpleegafdeling Oncologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Verpleegafdeling Oncologie
040 – 239 79 00

Routenummers en overige informatie over de verpleegafdeling Oncologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/catharina-kanker-instituut


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden