Bewegen na een bariatrische ingreep (Folder)

Fysiotherapie Obesitascentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Bewegen na een bariatrische ingreep (Folder)

U bent geopereerd aan uw maag met als doel gewichtsverlies om het risico op  gezondheidsproblemen te verminderen. Na de operatie kunt u minder eten en is het belangrijk dat u meer gaat bewegen. Bewegen verhoogt het energieverbruik, via spieropbouw en vetafbraak.

Samen met de chirurg van het Obesitascentrum is besloten dat u deelneemt aan een aantal meetmomenten om uw beweging in kaart te brengen. Deze folder is bedoeld om u te informeren over deze meetmomenten en u advies te geven over het bewegen na de operatie.

Afspraak fysiotherapie

De meetmomenten vinden zowel plaats voor, als na de operatie. Tijdens de meting wordt uw conditie bepaald door middel van een conditietest op de hometrainer. Tevens wordt ook uw kracht getest door een handknijpkrachtmeting. Zo maken wij uw vorderingen op het gebied van bewegen inzichtelijk en kunnen wij, indien nodig, het beweegadvies individueel aanscherpen.

Voor het afnemen van de testen is het prettig om kleding te dragen waarin u goed kunt bewegen. Daarnaast zijn goed sluitende (sport)schoenen handig.

Doel lichamelijke activiteit

Lichaamsbeweging levert een positieve bijdrage aan het effect van de maagoperatie. Door meer te bewegen bevordert u uw gezondheid. Als u onvoldoende beweegt na de operatie verliest u, naast vetweefsel, ook spierweefsel. Het gevolg hiervan kan vermoeidheid en zwakte zijn. Spierversterkende oefeningen en voldoende inname van eiwitten zijn dus erg belangrijk.

Beweegadvies

De eerste twee weken mag u niet zwaar tillen, fitnessen of buikspieroefeningen doen. Alle andere activiteiten, zoals wandelen en fietsen, mag u wel hervatten. Als de wondjes goed genezen zijn mag u ook starten met zwemmen.

Bouw een training rustig op, werk met kleine stappen naar een betere conditie en een gezonder gewicht. Stel daarbij haalbare doelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan sporten. De keuze is aan uzelf. Probeer een sport te vinden die u leuk vindt, die bij u past en die dus ook makkelijk is vol te houden. Zorg daarnaast voor goed materiaal, zoals bijvoorbeeld sportschoenen. Uw fysiotherapeut kan u verder informeren, indien u hierover vragen heeft.

Het uitgangspunt voor bewegen is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en het advies van de Gezondheidsraad. Deze luidt als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning (1), verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten (2)
  • Voorkom veel stilzitten
(1) Fitnorm voor matig intensieve training

Drie keer per week, minimaal 20 minuten, intensieve lichamelijke activiteit, met opbouw naar drie keer per week 60 minuten intensieve lichamelijke activiteit. Voorbeelden van intensieve lichamelijke activiteiten zijn spinning, hardlopen, aqua jogging, cardio fitness, low impact aerobics, etc..
U gaat hierbij zweten en raakt buiten adem. De ademhaling en hartslag versnellen zodanig dat praten moeizaam gaat. De intensiteit van de activiteit moet langzaam worden opgebouwd, houdt rekening met blessurerisico. Deze norm is vooral gericht op het onderhouden van fysieke fitheid (uithoudingsvermogen, kracht en coördinatievermogen).

(2) Spier- en botversterkende activiteiten

Minimaal 2 keer per week krachtoefeningen. Richt krachttraining op de grote spiergroepen, zoals de borst, rug, buik en benen. Train in de beginfase op ‘krachtuithoudingsvermogen’, dat wil zeggen 3 series van 15 herhalingen per oefening. Na 15 herhalingen moet u het idee hebben dat u de 16e herhaling niet meer zou kunnen halen. Neem tussen elke serie een rustpauze van 45 seconden tot 1.30 minuut. Zorg voor minimaal 48 uur rust tussen de krachtrainingen door.

Meer beweging is gemakkelijk in te passen in het dagelijkse leven door bijvoorbeeld de trap te nemen of op de fiets naar het werk te gaan.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u deze gerust stellen aan de fysiotherapeut.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Fysiotherapie
040 – 239 84 20

Kijk voor routenummers en overige informatie over de afdeling Fysiotherapie op www.catharinaziekenhuis.nl/fysiotherapie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden