Shuntmeting met zuurstoftoediening (Folder)

Longgeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Shuntmeting met zuurstoftoediening (Folder)

Uw behandeld arts heeft u ingelicht over het onderzoek dat u moet ondergaan. In deze folder leest u wat de shuntmeting met zuurstoftoediening inhoudt en hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd. Zo kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Wat houdt dit longfunctieonderzoek in?

Bij dit onderzoek wordt gemeten of uw bloed geheel door de longen stroomt (voor de opname van zuurstof) of dat er een gedeelte een andere route volgt. Deze andere route leidt tot minder zuurstofopname en wordt ook wel een shunt genoemd. Tijdens het onderzoek ademt u gedurende 25 minuten 100% zuurstof in. Hierbij ligt u op uw rug (niet plat) in een comfortabele stoel. De longfunctieanalist voert de shuntmeting uit.

Voorbereidingen

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U mag dus gewoon eten, drinken en uw medicijnen blijven gebruiken. Als u bloedverdunners gebruikt, meldt dit dan aan de longfunctieanalist.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de polikliniek Longgeneeskunde. In de onderzoekskamer neemt u plaats in een makkelijk ligstoel en krijgt hierbij een mondstuk in de mond en een neusklem op de neus. Via het mondstuk krijgt u 100% zuurstof in te ademen. Na 25 minuten neemt de longfunctieanalist door middel van een prik in de pols een bloedmonster af. Zodra deze is geanalyseerd mag u het mondstuk uit de mond halen en is de test afgelopen.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Uitslag

De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts bij het volgende polikliniekbezoek.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Longgeneeskunde
040 – 239 56 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Longgeneeskunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/longgeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden