Sigmoïdscopie met klysmavoorbereiding (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Sigmoïdscopie met klysmavoorbereiding (Folder)

Binnenkort heeft u een afspraak voor een sigmoïdscopie op de afdeling Endoscopie. Dit onderzoek wordt verricht om bepaalde afwijkingen aan de dikke darm op te sporen.

In deze folder vindt u informatie over het onderzoek, zodat u zich daarop kunt voorbereiden. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u door meerdere personen onderzocht en behandeld kunt worden. De endoscopieverpleegkundigen assisteren bij het onderzoek.

Wat is een sigmoïdscopie?

Sigmoïdscopie is een inwendig onderzoek, waarbij de binnenkant van het laatste gedeelte van de dikke darm wordt bekeken. Hierbij wordt een dunne, flexibele slang via de anus in de dikke darm gebracht. Aan het uiteinde van deze slang is een piepklein cameraatje bevestigd. Hierdoor kan de arts of de verpleegkundig endoscopist de binnenkant van de organen op een beeldscherm bekijken.

Voorbereidingen

Medicijngebruik

Tijdens het onderzoek wordt soms een kleine ingreep gedaan, zoals het wegnemen van een stukje weefsel. Als u enige vorm van bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dient u dit vooraf aan de arts te melden die het onderzoek aanvraagt. Eventueel moet het gebruik van deze medicatie voor het onderzoek tijdelijk worden gestaakt. Het melden aan de arts geldt ook voor mensen met diabetes, die insulinespuiten of medicijnen gebruiken.

Voorbereiding thuis

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.

Meenemen naar het ziekenhuis
  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs);
  • eventueel de aanvraag van de verwijzend huisarts;
  • de vragenlijst in deze folder, ingevuld en ondertekend, als bij het maken van de afspraak nog geen digitale vragenlijst is ingevuld;
  • bewaardoosjes van uw bril of gehoorapparaat;
  • extra ondergoed.
Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek meldt u zich 15 minuten vóór de afgesproken tijd op de Endoscopieafdeling, waar de assistente u ontvangt. Vervolgens krijgt u, ongeveer een kwartier voor het onderzoek begint, een klysma via de anus. Dit zorgt ervoor dat het laatste gedeelte van de dikke darm zo schoon mogelijk is.

Het is verstandig om de klysmavloeistof ongeveer 10 minuten op te houden. Blijf daarom in de buurt van het toilet.

Het onderzoek

Als uw darm helemaal schoon is, kan het onderzoek beginnen. Allereerst wordt u verzocht uw pantalon/panty uit te doen in de voorbereidingsruimte. In de onderzoekkamer laat u de onderbroek een stukje zakken en neemt u plaats op u linkerzij, met opgetrokken knieën. Er wordt een koud lichtverdovend glijmiddel op de slang en de anus aangebracht, waardoor de slang makkelijker in de dikke darm schuift.

De meeste mensen vinden het inbrengen van de scoop onaangenaam maar niet pijnlijk. Het kan enigzins pijnlijk zijn als de scoop door de bochten van de darm wordt geschoven. Het is, om onnodig pijn te voorkomen, belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek zo goed mogelijk probeert te ontspannen.

Af en toe wordt lucht via de slang in de darm geblazen. De darm gaat hierdoor wijder openstaan, zodat het slijmvlies beter kan worden bekeken. Dit kan wat krampen en een opgeblazen gevoel veroorzaken, dat u kwijt kunt raken door winden te laten. Dit is normaal en u hoeft zich hier niet voor te schamen.

Soms wordt ook een stukje weefsel uit het slijmvlies weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk, omdat het slijmvlies geen zenuwcellen bevat. Indien tijdens het onderzoek poliepen worden gevonden, kunnen deze ook worden verwijderd.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. U moet er echter rekening mee houden dat door onverwachte omstandigheden de wachttijd kan uitlopen.

Risico’s en complicaties

Complicaties komen heel zelden voor bij een sigmoïdscopie. Heel soms ontstaat er een bloeding bij het verwijderen van een poliep. Deze kan bijna altijd gestopt worden tijdens het onderzoek. In zeldzame gevallen kan een gaatje in de darm ontstaan. Opname in het ziekenhuis kan dan noodzakelijk zijn.

Nazorg

Na het onderzoek verzoeken wij u nog gebruik te maken van het toilet om de overtollige lucht in uw darmen kwijt te raken. Een enkele keer heeft u een klein beetje bloedverlies bij de ontlasting. Dit is normaal en niet verontrustend.

Na het onderzoek mag u gewoon zelf naar huis rijden. Heeft u nog een opgeblazen gevoel, dan is het goed om te gaan bewegen.

Uitslag

Meestal geeft de arts of verpleegkundig endoscopist u direct een voorlopige uitslag. Het is goed om een vervolgafspraak bij uw huisarts of specialist te maken om de uitslag van het onderzoek te bespreken. Als er bij u tijdens het onderzoek een stukje weefsel is weggenomen, dan duurt het zeker 5 werkdagen voordat de uitslag bekend is. Houd daar rekening mee bij het maken van een vervolgafspraak.

Wanneer neemt u direct contact op?

Als u na het onderzoek weer thuis bent en via de anus veel vers bloed verliest of erge buikpijn heeft, belt u tijdens kantooruren de afdeling Endoscopie. Buiten kantooruren belt u naar de Spoedeisende Hulp (zie contactgegevens).

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de afdeling Endoscopie. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt en in uw plaats kan een andere patiënt worden geholpen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Afdeling Endoscopie
040 – 239 87 85
(tussen 08.30 en 16.30 uur)

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden