Fibroscan van de lever (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Fibroscan van de lever (Folder)

U wordt binnenkort onderzocht met de fibroscan. Een fibroscan wordt uitgevoerd om de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose) in de lever te meten. Deze scan wordt met name uitgevoerd bij chronische hepatitis B en C, maar kan ook bij andere chronische leverziektes worden gebruikt. Deze folder geeft u informatie over de fibroscan.

Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan uw arts beter bepalen welke behandeling voor u geschikt is. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Het kan ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals slokdarmbloedingen en zelfs kanker in de lever.

De fibroscan

Het onderzoek met de fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever, waardoor de mate van fibrose te bepalen is. Het onderzoek met de fibroscan is een heel eenvoudig echo-onderzoek. Het apparaat werkt met geluidsgolven. Een soort microfoon, de echokop, zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de fibroscan mag u drie uur van te voren niets eten. U mag wel drinken.

Verloop van het onderzoek

Het is niet nodig om uw kleding uit te trekken. De arts of verpleegkundig specialist vraagt u alleen uw buik bloot te maken. Eerst wordt de plaats van de lever en de positie van de echokop bepaald; ter hoogte van de lever, rechts boven op de buik, tussen de ribben. De arts of verpleegkundig specialist doet wat gel op deze plek. Dan wordt de echokop op de huid van de buik geplaats en worden via de echokop geluidsgolven gestuurd. Dit voelt u als een soort tikjes. Het is niet pijnlijk. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven door de lever gaan. De snelheid geeft aan hoe soepel of stijf de lever is. De arts of verpleegkundig specialist meet dit minimaal tien keer om een betrouwbare uitslag te krijgen. Mocht er wat gel op de kleding komen: de gel is uitwasbaar.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt enkele minuten. De uitslag van de scan krijgt u van uw behandelend arts.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek direct naar huis.

Vragen

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL). Deze afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:30 uur.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)
040 – 239 97 50

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Maag-, Darm en Leverziekten (MDL) vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden