MRI-onderzoek (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI-onderzoek (Folder)

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-onderzoek. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI-onderzoek worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. 

In deze folder vindt u algemene, aanvullende informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Voorbereiding op het onderzoek

  • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt;
  • Voor elk onderzoek bestaat de mogelijkheid dat er een infuus moet worden geprikt in verband met het toedienen van medicijnen en/of contrastmiddel.

Neem voor het onderzoek contact op indien

  • U zwanger bent;
  • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft.

Aandachtspunten

  • Komt u voor een onderzoek van de baarmoedermond (cervix), dan krijgt u voor aanvang van het onderzoek vaginaal contrastmiddel toegediend.
  • Komt u voor een onderzoek van de onderbuik (prostaat, endeldarm, baarmoedermond) dan kan het nodig zijn om vooraf Microlax® te gebruiken. Dit is een kleine tube met laxeermiddel dat de ontlasting zachter maakt. Een bijkomend effect van dit middel is dat ook luchtbellen in de endeldarm verdwijnen. Juist deze luchtbellen kunnen een storend effect hebben op de MRI-scan. Dit middel maakt weliswaar de ontlasting zachter, maar u blijft controle houden over wanneer u ontlasting heeft. Het is de bedoeling dat u de tube met Microlax® zelf toedient op het toilet. De laborant zal kort voor het onderzoek het middel aan u verstrekken en uitleggen hoe u dit moet gebruiken.
  • Komt u voor een onderzoek van de oogzenuw/oogkas? Gebruik dan geen oogmake-up.
  • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
  • Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
  • Indien u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
  • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld dit ons ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
  • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling MRI. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel die in een tunnel wordt geschoven. Het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden ligt in het midden van de tunnel. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt.
Als u niet stil ligt, kan de opname mislukken en moet deze worden overgedaan.

Ter bescherming tegen het harde, ratelende geluid van de MRI-scanner krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is, krijgt u oordopjes. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, contact kunt maken met de laborant tijdens het onderzoek. Als u op tafel ligt kunt u via een microfoontje in het apparaat met de laborant praten.

Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u via een intercom hoelang de opnames gaan duren. Mogelijk worden er opnames gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Het kan zijn dat pas tijdens het onderzoek duidelijk wordt of dit nodig is. De contrastvloeistof, die via een infuus in een ader van uw arm wordt toegediend, is niet jodiumhoudend en kent nauwelijks tot geen bijwerking.

De laboranten die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u.

Duur van het onderzoek

De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren tussen de 10 en 60 minuten. Dit is afhankelijk van wat er onderzocht moet worden en of er opnames met contrastvloeistof gemaakt moeten worden. De MRI-scanner wordt ook voor spoedonderzoeken gebruikt. Daardoor kan het voorkomen dat u langer moet wachten tot u aan de beurt bent. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Nazorg

Het contrastmiddel dat wordt gebruikt voor een MRI-onderzoek, wordt gedurende de dag via de nieren uitgescheiden. Hierbij is geen verdere nazorg nodig.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling.

Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden