Onderzoek van het einde van de dikke darm met contrastmiddel (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Onderzoek van het einde van de dikke darm met contrastmiddel (Folder)

Binnenkort heeft u een afspraak voor een radiologisch onderzoek van het laatste deel van de dikke darm (de colon). Bij dit onderzoek (ook wel colon kort genoemd) ma­ken we het laatste deel van de dikke darm zichtbaar door middel van een verdund jodiumhoudend contrastmiddel (gastrografine).

In deze folder kunt u de informatie over dit onderzoek nog eens nalezen. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier is beschreven.

Belangrijk vóór het onderzoek

  • Meld het aan de laborant als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmid­delen, geneesmiddelen of jodium.
  • Neem voor het onderzoek contact op als u (vermoedt dat u) zwanger bent.
  • Als u medicijnen gebruikt, moet u deze gewoon blijven gebruiken.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Radiologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Het onder­zoek

De laborant roept u naar binnen en zal u vragen om zich helemaal uit te kleden in de kleedkamer. Voor dit onderzoek moet ook uw ondergoed uit. U krijgt een papieren jas aan.

Tij­dens het onderzoek ligt u op de tafel van het röntgenapparaat. U gaat met opgetrokken knieën op uw linkerzij liggen. De laborant(e) brengt dan een heel dun slangetje (een ‘canule’) met behulp van vaseline een klein stukje in de anus. Door dit slangetje loopt de contrastvloeistof in het laatste deel van uw dikke darm. De contrast­vloestof is nodig om duidelijke foto’s te kunnen maken. Om de dikke darm goed te kunnen onderzoeken, vragen we u om in verschillende richtingen te draaien. De radioloog maakt dan foto’s. Tijdens het onderzoek zitten de laborant en de radioloog achter een scherm.

Het onderzoek doet geen pijn, maar de meeste mensen vinden het niet prettig dat er een slangetje wordt ingebracht. Meestal voelt u hier niets meer van, als het slangetje eenmaal op zijn plek zit.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Nazorg

We adviseren u om even rustig van het toilet gebruik te maken voordat u naar huis gaat. Er zijn toiletten op de afdeling Radiologie.

Uitslag 

De radioloog maakt een verslag van uw onderzoek. Het verslag gaat naar uw arts. Uw specialist bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tij­dens uw volgende polikliniekbezoek.

Verhinderd

Kunt u niet naar een afspraak komen? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de afdeling Radiologie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen. Niet afgezegde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze in­formatie nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Radiologie
040 – 239 85 65

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden