E.M.J. (Esther)  Mesters

E.M.J. (Esther) Mesters

Plastisch Chirurg
Afdeling(en)
Plastische chirurgie
Aangesteld
BIG registratienr.
19043498801

Ik heb mijn geneeskunde studie aan de Rijks Universiteit te Groningen gedaan. Voorafgaand aan de registratie voor de opleiding tot plastisch chirurg heb ik in meerdere ziekenhuizen gewerkt zowel op de afdeling algemene heelkunde als de afdeling plastische chirurgie. In 1998 ben ik gedurende 3 jaar werkzaam geweest als arts assistent heelkunde. Ik was daar de eerste vrouwelijke chirurgische arts assistent. Vervolgens van 2001 tot 2004 mijn opleiding tot plastisch chirurg doorlopen in het U.M.C st-Radboud te Nijmegen onder leiding van opleider Prof.dr.P.H.M. Spauwen.

Aandachtsgebieden

Mijn aandachtsgebied in de eerste fase was de kinderplastische chirurgie. Daarbij moet u denken aan onder andere kinderen met een spleetje in lip en gehemelte, kinderen met aangeboren vaatafwijkingen, of aangeboren handafwijkingen. Na mijn opleiding tot plastisch chirurg heb ik me gedurende anderhalf jaar gespecialiseerd in de schisischirurgie (spleetjes in lip en gehemelte) en de aangeboren handafwijkingen.
Sinds Januari 2006 maak ik deel uit van de maatschap Plastische Chirurgie Zuidoost Brabant. Inmiddels met 14 plastisch chirurgen dekken wij een groot deel van de regio, met ieder zijn specifieke specialiteiten.
“Mijn vak is het mooiste vak wat er is! Je kan in de meeste gevallen alle patiënten gelukkig maken. Ons vak is het verbeteren en verfraaien van lichaamsdelen en ook vaak het weer opnieuw opbouwen. Heel vaak zie ik dat de meeste vrouwen laat de stap zetten om een correctie van de borsten te laten doen. Als ze op consult komen, zijn ze helemaal opgelucht om eindelijk de ingreep te ondergaan die ze al zo lang willen laten uitvoeren. Tijdens het consult leg ik alles duidelijk uit over de procedure en stel ze op het gemak. Ik zie dat ook bij correcties van de vagina. Daar heerst nog steeds een taboe op om daarover te praten.”

Mijn aandachtsgebieden zijn met name:

  • Borstafwijkingen: (bv. aangeboren borstafwijkingen (peervormige afwijking), borst verkleining en borstvergroting en reconstructie van borsten na amputatie van een borst),
  • Huidkankers: reconstructie in het aangezicht,
  • Vagina: functionele problemen bijv. droogheid, urineverlies, schimmelinfecties en schaamlipcorrecties en na afvallen lipofilling labia majora..
  • Aangezicht: wenkbrauwlift, bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie, facelift, lipofilling en oorcorrecties.

Mijn sterke punten zijn de aandacht voor de patiënt tijdens het consult, behandeling én nazorg. Ik vind het heel belangrijk om goed naar de patient te luisteren en het probleem te analyseren, ze op hun gemak te stellen en daarna een voorstel te doen voor een behandeling. Tijdens het consult van een kind, vind ik het een uitdaging om het kind te onderzoeken zonder dat hij/zij overstuur raakt en daarnaast ook de ouders gerust te stellen. Verder vinden de meeste vrouwelijke patiënten het prettig om een vrouwelijke plastisch chirurg te hebben als het om borstproblemen of schaamlip problemen gaat. Wij als vrouwen onderling communiceren dan toch net wat makkelijker als het om dit soort intieme zaken gaat.

 

Opleidingen & ervaringen

Ik heb mijn geneeskunde studie aan de Rijks Universiteit te Groningen gedaan. Voorafgaand aan de registratie voor de opleiding tot plastisch chirurg heb ik in meerdere ziekenhuizen gewerkt zowel op de afdeling algemene heelkunde als de afdeling plastische chirurgie.
In 1998 ben ik gedurende 3 jaar werkzaam geweest als arts assistent heelkunde. Ik was daar de eerste vrouwelijke chirurgische arts assistent. Vervolgens van 2001 tot 2004 mijn opleiding tot plastisch chirurg doorlopen in het U.M.C st-Radboud te Nijmegen onder leiding van opleider Prof.dr.P.H.M. Spauwen.
Mijn aandachtsgebied in de eerste fase was de kinderplastische chirurgie. Daarbij moet u denken aan onder andere kinderen met een spleetje in lip en gehemelte, kinderen met aangeboren vaatafwijkingen, of aangeboren handafwijkingen. Na mijn opleiding tot plastisch chirurg heb ik me gedurende anderhalf jaar gespecialiseerd in de schisischirurgie (spleetjes in lip en gehemelte) en de aangeboren handafwijkingen.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden