John Huntjens: ‘Ik heb er toch iets te licht over gedacht’

Het is alweer meer dan een half jaar geleden dat de tv-serie Dik Tevreden - waarin vier patiënten van het Catharina Obesitascentrum werden gevolgd - eindigde. Kijkers van de Omroep Brabant-serie werden in negen afleveringen meegenomen in het leven van Janneke, Lucia, Ton en John. Maar hoe zou het nu met ze zijn? In deel 4: John Huntjens uit Asten.

Waar Janneke, Ton en Lucia eerder in deze serie interviews niets dan positieve verhalen hadden over hoeveel ze zijn afgevallen en hoe leuk hun leven nu is, is John wat minder enthousiast. “Het gaat wisselend”, zegt de Astenaar. “Als ik heel eerlijk ben, heb ik me een beetje verkeken op het feit dat je na een maagverkleining alleen nog maar kleine porties eet.”

John Huntjens
John Huntjens uit Asten. "Voor de operatie was ik iemand die constant honger had en maar blééf eten"

“Tijdens het hele traject van het Catharina Obesitascentrum is het me meerdere keren duidelijk verteld, dus het is geen verrassing. Maar ik heb er toch iets te licht over gedacht, merk ik nu. Voor de operatie was ik iemand die constant honger had en maar blééf eten. Absoluut geen pretje. Maar dit is ook wennen, hoor.”

Daar komt nog bij dat John nog last heeft van dumping. Met dumping worden klachten bedoeld die ontstaan na een te snelle maagontlediging en is een bijwerking die soms optreedt na een gastric bypass, de maagverkleinende operatie die John onderging.

“Meestal nemen deze klachten af naarmate de operatie langer achter je ligt”, weet John. “Dat is bij mij ook wel zo, want door goed en bewust met mijn eten bezig te zijn, lijk ik het aardig onder controle te hebben. Maar toch word ik soms nog verrast  door een minder goede dag en voel ik me echt niet lekker.”

160 kilo

John is de enige van het viertal die zijn streefgewicht nog niet heeft gehaald. Eerder gaf hij aan graag ergens tussen 80 en 85 kilo te willen wegen. Inmiddels staat de teller al een tijdje op 95. Nog steeds een gigantisch verschil met de 160 kilo die hij ooit woog.

Hij is dan ook een stuk actiever dan voorheen. Want ondanks de klachten en het feit dat John veel bezig is met wat hij eet, wanneer hij eet en hoe hij eet, wandelt de in Brabant woonachtige Limburger bijna dagelijks een flink eind. “Soms wel 2,5 uur achter elkaar in flink tempo”, vertelt John enthousiast.

“De hond waar mijn vrouw en ik momenteel op passen kan mijn tempo soms niet volgen. Die strompelt na een lange wandeling soms echt naar zijn mand. Dus met mijn conditie is in ieder geval niets mis, dat is erg prettig.”

“En die dumpingklachten? Tja, eigenlijk moet ik daarvoor weer een afspraak maken met het Obesitascentrum. Maar weet je, ik ben eigenlijk niet zo dol op ziekenhuizen. Nooit geweest en dat zal ik ook nooit worden. Dus ik moet mezelf daar echt toe zetten.”

Herhaling Dik Tevreden

Vorig jaar de serie gemist of wil je deze nog een keer bekijken? Dat kan. Omroep Brabant zendt de 9-delige tv-serie komende zomer opnieuw uit. Vanaf zaterdag 4 juli om 18.00 uur zijn obesitas-patiënten Lucia Wildschut, Ton van der Lee, Janneke van Tilburg en John Huntjens weer wekelijks te zien. Geen tijd om de herhaling te zien? Geen probleem, want alle afleveringen staan ook op de website van het Catharina Ziekenhuis.


Lees ook de interviews met de andere Dik Tevreden-deelnemers

Ton van der Lee 
Ton van der Lee

“Toen ik 135 kilo woog werd ik nooit gevraagd om op een poster te staan"
Lees meer

Janneke van Tilburg 
Janneke van Tilburg

“Op een terras ben ik niet meer bang dat ik door de stoel zak”
Lees meer

Lucia Wildschut 
Lucia Wildschut

“Ik ben altijd erg hard voor mezelf geweest en heb mijn kinderen nooit geleerd zich te uiten.”
Lees meer

 

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis