Borstkankerchirurg Van Riet: ‘Je moet met de billen bloot’

Het Catharina Ziekenhuis is het enige Nederlandse ziekenhuis met het borstkankercertificaat van Eusoma, de toonaangevende Europese borstkankerinstantie. De medische website Zorgvisie.nl interviewde chirurg Yvonne van Riet over dit certificaat.

“Ons mammacentrum heeft de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen doorgemaakt en we hebben inmiddels een voorlopersrol”, aldus Van Riet. “We hebben contact gezocht met Eusoma omdat we onszellf medisch inhoudelijk wilden laten toetsen. Niet alleen maar via getallen, want dat doen we al. Eusoma is een instantie die meedenkt met de kwaliteit in je ziekenhuis en het heeft internationaal status.”

De weg naar het certificaat was niet makkelijk, beschrijft Van Riet. Maar het was de moeite waard. Want behalve het certificaat zelf, leverde het hele traject nog meer op.  Van Riet: “Het is een traject van zeker twee jaar. Je begint met basale cijfers aanleveren. Dan komt een team van collega-artsen op visitatiebezoek. Er waren specialisten uit Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland. Het bijzondere is: het is een controle van alle informatie die je hebt aangeleverd. Je moet met de billen bloot. We kwamen in dat traject tot de conclusie dat we eigenlijk nog veel meer kunnen met z’n allen. En de discussie met collega’s uit andere landen, levert een schat aan nieuwe ideeën op.”

Klik hier voor het complete interview met Yvonne van Riet


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden