Cardioloog De Boer: ‘Vrouwen soms andere symptomen bij acuut hartinfarct’

Niet kanker, maar hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak bij vrouwen. Gemiddeld overlijden er in Nederland 57 vrouwen per dag door hart- en vaatziekten, tegenover 50 mannen. Vandaag – dinsdag 29 september – is het Dress Red Day, een dag waarop de Hartstichting landelijk aandacht vraagt voor hartproblemen bij vrouwen.

Als grootste hart- en vaatcentrum van Nederland doen wij daar uiteraard van harte aan mee. Niet alleen door die dag iets roods te dragen, maar juist door alle vrouwen van Nederland te vragen om extra goed op te letten. En dan met name de vrouwen met de meeste risicofactoren.

Vandaag in deel 4: Erfelijkheid

Grytsje de Boer, cardioloog Catharina Hart- en vaatcentrum

“Heeft een familielid uit de eerste lijn (je vader, moeder, broer of zus) een hartinfarct gehad voor het 60ste levensjaar, dan loop je meer risico om zelf óók een hartinfarct te krijgen. Niet dat je dan meteen een tikkende tijdbom bent, zo erg is het niet. Maar het is goed om je er bewust van te zijn dat je een groter risico loopt. Het is altijd verstandig om andere risicofactoren uit te bannen, maar in dit geval nog meer. Dus niet roken en probeer ervoor te zorgen dat je cholesterol en bloeddruk niet te hoog worden.”

Andere symptomen

“Daarnaast moet je als vrouw extra alert zijn op symptomen van een hartinfarct. Pijn op de borst, pijn in de arm en zweten zijn symptomen die veel mensen koppelen aan een hartinfarct. Dat klopt ook, maar soms hebben vrouwen andere klachten. Ze krijgen bijvoorbeeld meer pijn in de kaak, tussen de schouderbladen of last van hun bovenbuik. Zelfs huisartsen herkennen dit niet altijd als hartinfarct. Dus wees hier als vrouw alert op, zeker als je een verhoogd risico loopt.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden