Urologie-verpleegkundige Peijnenburg: ‘Steentje bijdragen met Movember-button’

Vijf Catharina-urologen laten deze maand hun snor staan in het kader van Movember, de wereldwijde actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor prostaatkanker. Maar in het Catharina Ziekenhuis zijn het niet alleen de urologen die Movember steunen. Marjo Peijnenburg is één van de verpleegkundigen die ook haar steentje bijdraagt. Vanzelfsprekend niet met een snor, maar wel door dagelijks haar Movember-button te dragen.

Marjo Peijnenburg werkt al ruim 35 jaar als verpleegkundige op de afdeling Urologie van het Catharina Ziekenhuis. Als geen ander weet ze dus wat de impact van prostaatkanker is. “Het is een ingrijpende ziekte”, vertelt ze. “Het feit dat je kanker hebt is natuurlijk al erg en eng. En de behandeling van prostaatkanker kan ook nog eens als gevolg hebben dat je incontinent of impotent wordt. Dat is heftig.”

Brachytherapie

Behalve haar werk op de verpleegafdeling is Peijnenburg ook het aanspreekpunt voor prostaatkankerpatiënten die brachytherapie ondergaan. Brachytherapie (inwendige bestraling) is één van de behandelopties bij prostaatkanker, naast bestralen en een operatie waarbij de prostaat verwijderd wordt.

Bij brachytherapie worden radioactieve zaadjes in de prostaat gebracht. De radioactieve zaadjes vernietigen de kankercellen in de prostaat. Een groot voordeel van deze techniek is dat minder gezond weefsel bestraald wordt. Hierdoor blijven de bijwerkingen beperkt.

Omdat brachytherapie alleen in gespecialiseerde centra – zoals het Catharina Kanker Instituut – gegeven wordt, ziet Peijnenburg veel patiënten die zijn doorverwezen vanuit een ander ziekenhuis. “Voor die mensen ben ik de eerste die ze in het Catharina Ziekenhuis spreken. Ik zorg dus dat ze zich meteen welkom en op hun gemak voelen.”

De Movember-button die ze deze maand draagt, doet ook bij deze patiënten zijn werk. “Het lokt reacties uit, merk ik. En dat  is natuurlijk waar het om gaat. Het valt op ons witte tenue gelukkig best goed op. De mannen die een snor laten staan, die hebben natuurlijk een nog beter herkenningsmiddel, maar als wij vrouwen een klein steentje bij kunnen dragen met de button, dan doen we dat graag.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden