Ruut Fast: 'Mijn 'boezemvriend' gaf mij kwaliteit van leven terug'

Ruut Fast noemt zichzelf een dankbaar mens. "Dankzij mijn 'boezemvriend', dokter Lukas Dekker, ben ik weer vrij van de hartritmestoornissen (boezemfibrilleren), die een grote impact op mijn leven hadden."

"Het Catharina Ziekenhuis is mijn ziekenhuis. Hoe vreemd het misschien ook klinkt: ik kom er graag. Een ziekenhuis is het enige instituut om weer beter te kunnen worden en ik heb vertrouwen in de professionaliteit van de artsen. In 2009 begon ik last te krijgen van hartritmestoornissen: ik was moe, kortademig, somber, voelde me opgejaagd en sliep slecht. De artsen probeerden de klachten te verhelpen met medicatie, maar dat mocht niet baten. Van het laatste medicijn, de laatste optie in de reeks, kreeg ik vervelende bijwerkingen."

"Op een gegeven moment hoorde ik zelfs stemmen, kreeg nachtmerries en door het verstoorde ritme moest ik soms 's nachts buiten gaan wandelen om rustig te worden. Met deze medicatie moest ik meteen stoppen."

Sociaal isolement

"Hartritmestoornissen kunnen een enorme impact op je leven hebben. Fysiek, maar ook op je sociale leven. Het beheerst op een gegeven moment alles. Ik kon niet eens naar de crematie van een vriend; op het moment dat ik naar binnen liep kreeg ik zoveel last dat ik direct weer naar huis moest.  Door hartritmestoornissen kun je in een sociaal isolement terechtkomen."

Nieuw leven

"Diverse keren ben ik behandeld op de Eerste Harthulp. Daar kreeg ik medicatie toegediend via een infuus. Ook heb ik diverse malen cardioversie ondergaan. Bij cardioversie wordt een verstoord hartritme onder narcose omgezet in een normaal ritme via elektrische schokken. De klachten kwamen telkens weer terug. Tot twee jaar geleden dokter Dekker mij heeft geopereerd. Hij heeft de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren geableerd via katheterisatie. De operatie zelf is secuur werk en duurde een uur of drie. Het viel mij heel erg mee. Ik heb een nieuw leven en ben weer klachtenvrij. Ik fiets veel, lig niet meer wakker ’s nachts. Dankzij dokter Dekker heb ik weer kwaliteit van leven terug!"

Ablatie

Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen, of ze volgen een verkeerde route over het hart. Bij een ablatie brengt de arts kleine beschadiging aan in het hartweefsel. De littekens die ontstaan, blokkeren de voortgeleiding van elektrische prikkels juist op die plaatsen.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis