Twee werelden komen samen in operatiekamers van de toekomst

Het Catharina Ziekenhuis opent in mei twee hypermoderne hybride operatiekamers. In deze state-of-the-art kamers komen twee werelden samen. “Vergelijk het met een hybride auto die een benzinemotor combineert met een elektrische auto. Dit is topzorg pur sang!”, vertelt vaatchirurg dr. Marc van Sambeek.

Een hybride OK is een hightech versie van een ‘gewone’ operatiekamer, het is dé operatiekamer van de toekomst. Er is in de medische wereld een duidelijke trend om steeds minder ingrijpend (minder invasief) te opereren, waardoor de eisen aan de kwaliteit van de beeldvorming steeds hoger worden. Omdat specialisten steeds minder invasief willen werken, moeten zij wel een goede techniek hebben om voorbij de huid te kijken, in het lichaam van de patiënt. De twee hybride operatiekamers van het Catharina Ziekenhuis zijn voorzien van de allernieuwste technieken op het gebied van chirurgie en 3D beeldvorming. Cardioloog dr. Pim Tonino: “Dankzij deze hybride operatiekamers kan het Catharina Hart- en vaatcentrum de nieuwste technieken toepassen op het gebied van haar speerpuntbehandelingen: de hartklepimplantaties via de lies (TAVI en mitraalklep) en de complexe aorta-aneurysma behandeling (endograft met aftakkingen). Hierdoor kunnen we onze voortrekkersrol als groot centrum verder uitbouwen.”

Minder straling

“In de hybride OK kijkt een specialist met behulp van röntgenapparatuur tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt. Een groot voordeel van de hybride OK is dat we, als dat nodig is, snel kunnen switchen naar een klassieke, open operatie”, verduidelijkt Tonino. “En de hightech apparatuur die daarbij wordt gebruikt leidt tot een afname van wel 70 procent in stralingsbelasting voor patiënt en behandelteam ten opzichte van het oude systeem. De technologische snufjes zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in de wanden en het plafond en wendbaar; via een railsysteem aan het plafond kan het gemakkelijk om de patiënt heen geplaatst worden, in elke gewenste positie, maar ook meteen weggedraaid worden als het niet meer nodig is.” Vaatchirurg dr. Marc van Sambeek: “Door de betere beeldtechniek kunnen we operaties minder-invasief en sneller doen met dus minder belasting voor de patiënt. Soms kunnen we ook twee operaties in één keer doen. Bijvoorbeeld: iemand krijgt een dotterbehandeling in de bekkenslagader, maar ook meteen een omleiding in het been. En soms zien we ter plekke een andere vernauwing. Dan kunnen we die meteen diagnosticeren en behandelen, zonder dat  een nieuwe operatie nodig is.”

Gecombineerde ingrepen mogelijk

“Open hartoperaties worden uitgevoerd in een steriele omgeving, de operatiekamer. Gesloten behandelingen aan het vaatstelsel worden veelal uitgevoerd op een katheterisatiekamer, waar een lager niveau van steriliteit aanwezig is.  Maar daar is dan weer wel de nodige hoogwaardige apparatuur aanwezig.  Omgekeerd is op een operatiekamer de hoogste steriele omgeving er wel, maar ontbreekt het aan geavanceerde apparatuur die nodig is voor minimaal invasieve ingrepen. Met de komst van de hybride operatiekamers is dat nu verleden tijd en is het mogelijk beide behandeltypes in één en dezelfde ruimte uit te voeren. Dit komt de zorg voor onze patiënten ten goede”, benadrukt Tonino. “Het is een feestje voor ons om in deze prachtige kamers ons vak uit te mogen oefenen”, sluit Van Sambeek af.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden