Ricardo Verkooijen: ‘Ik heb thuis naar mijn eigen open hartoperatie gekeken’

Ricardo Verkooijen (39) staat midden in het leven als het noodlot toeslaat. Na een auto-ongeluk ligt hij een half jaar later op de operatietafel van het Catharina Ziekenhuis. Zijn verwijde aorta moet behandeld worden en hij krijgt een nieuwe aortaklep. Zijn operatie werd op beeld vastgelegd voor het televisieprogramma ‘Zij houden Nederland in leven’ dat op woensdag 11 mei is uitgezonden bij de EO.

Ricardo krijgt in november 2015 een auto-ongeluk: het begin van een achtbaan die zijn leven totaal op zijn kop heeft gezet. “Na het ongeluk bleef ik klachten houden en ging ik terug naar de huisarts. Ik kwam uiteindelijk in het ziekenhuis terecht omdat er een ruisje te horen was op mijn hart. Nietsvermoedend maakte ik een afspraak bij de specialist in het ziekenhuis in Roermond. En wat ik toen kreeg te horen, zette alles even stil. Waar een gezond hart ‘boemboem boemboem’ doet, hoorde je bij mij ‘boemboem’ en daarna een zacht fluitje. Uit de ECG en de echo bleek dat mijn hartkleppen door een genetische afwijking niet goed op elkaar aansloten en ik een vrij risicovolle hartoperatie moest ondergaan. Doordat mijn hartkleppen niet helemaal meer sloten, was mijn hartspier en de aorta ook verwijd. Ja, dat was heel bizar. Ik kreeg zelfs te horen dat ik er mee geboren was, dat het een erfelijke hartziekte was. Ik ben 39 jaar, heb me nooit ziek gevoeld, had geen klachten. Ik sportte veel, wilde een marathon gaan lopen en probeerde zo gezond mogelijk te leven. Ja, dat komt dan even rauw op je dak. Dat had ik nooit verwacht.”

Vertrouwen

Via via kwam Ricardo in contact met cardiothoracaal chirurg dr. Erwin Tan van het Catharina Ziekenhuis. “Bij het eerste contact had ik al een prettig gevoel en vertrouwen in deze arts. Als patiënt heb ik het als heel belangrijk ervaren dat er een klik is met de specialist. Ik had veel vragen en het is belangrijk dat alles duidelijk en helder wordt verteld. Niet alleen aan mij maar ook aan mijn omgeving. Ook mijn vriendin en mijn ouders stonden voor een angstige periode. Het is een onzekere tijd die je tegemoet gaat en daar ga je allemaal op je eigen manier mee om. Het is een zware operatie, je hart wordt stilgezet en moet toch weer op gang komen. Er kunnen tussentijds allerlei complicaties optreden en als je daarvoor nooit ziek bent geweest, dan komt er op zo’n moment ontzettend veel op je af. Dit heeft een grote impact op je privéleven, dat mag je niet onderschatten.”

Cameraploeg

Een cameraploeg van het EO-televisieprogramma ‘Zij houden Nederland in leven’ legde op de dag van de operatie alles vast. “Het is heel apart om jezelf te zien op de operatietafel. Maar de reden dat ik mee heb gedaan, is dat toekomstige patiënten kunnen zien wat er gebeurt. Hoe een dergelijke operatie in zijn werk gaat. Ik had graag voor mijn operatie ook zo’n document gehad. Dan weet je wat er komen gaat en wat er staat te gebeuren. Het is namelijk zo onwerkelijk allemaal vanaf het moment dat je de diagnose krijgt tot het moment van opereren. Ik zat woensdagavond met vrienden thuis op de bank te kijken naar mijn eigen hart. Heel bijzonder.”  

Zinvol invullen

Ricardo is ruim drie maanden na de operatie nog niet helemaal de oude. “Ik ben nog ontzettend moe. Mijn conditie is achteruit gehold. Maar dat is natuurlijk niet gek na zo’n zware operatie.” Toch heeft het hem ook veel gebracht. “De lange dagen werken laat ik nu wat meer achterwege en ik besteed bewust tijd aan dingen die er ook echt toe doen. Voor de operatie werkte ik fulltime en meer. Op dit moment ben ik nog thuis en heb ik er heel bewust voor gekozen om even pas op de plaats te maken. En dat is een acceptatieproces als je altijd heel actief bent geweest. Nu plan ik mijn dagen heel bewust in. Ik moet mijn rustmomenten pakken en ga ’s-middags nog vaak even liggen. Een telefoongesprek voeren kost me al veel energie. Ik vraag mijzelf heel bewust af of ik ergens mijn tijd wel aan moet besteden? Is dat niet zo, dan laat ik het. Het leven is mij te dierbaar om het zomaar voorbij te laten gaan. Ik wil het graag zinvol invullen en vooral ook zo leven. Dat besef is meer ontstaan na de operatie.”

Kijk hier de uitzending terug op Uitzending Gemist: Zij houden Nederland in leven.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden