‘Het is of alle kracht uit je lichaam loopt’

April 2016. De 80-jarige Jo van Rooij uit Best kan zich alles nog helder herinneren. “Het was een normale dinsdagavond, mijn vaste kooravond. Een goede vriend van me kwam me halen om naar koor te gaan. Als hij er niet was geweest die avond, dan had ik hier in huis gelegen en was het te laat geweest.”

Jo van Rooij werd die avond getroffen door een herseninfarct. “Ik zat in de stoel, we dronken nog een kopje koffie en ineens voelde ik niets meer in mijn rechterarm en been. Heel de rechterkant was verlamd en op dat moment wilde ik tegen mijn vriend zeggen dat er iets niet goed was maar de woorden kwamen er niet meer uit. Heel mijn gezicht trok scheef. Dat vond ik heel akelig want ik kreeg alles heel bewust mee, ik kon me niet meer uitdrukken. Het was of alle kracht uit mijn lichaam liep.”

Overgeven

De vriend van Jo reageerde alert en belde 112. Jo werd met spoed naar het Catharina Ziekenhuis gebracht. “Ik gaf me letterlijk over. Ik kon niets meer, terwijl ik me heel goed realiseerde wat er gebeurde.” In het Catharina Ziekenhuis stond een team van specialisten klaar om Jo op te vangen. “Daar hebben ze een groot stolsel en vier kleintjes verwijderd uit mijn hersenen.” In het Catharina Ziekenhuis voeren drie interventie-radiologen de zogenoemde intravasculaire trombectomie uit. Het gaat om dr. Xander Tielbeek, Lonneke Yo en Menno Krietemeijer. Tijdens de procedure worden zij altijd bijgestaan door de neuroloog van dienst. Bij een intravasculaire trombectomie wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. “De interventie-radiologen trekken het stolsel er als het ware uit”, legt neuroloog dr. Koos Keizer uit. “We hebben inmiddels ruim zeventig patiënten behandeld met behulp van een trombectomie. De resultaten zijn verbluffend.”

Snelheid

Snelheid is bij de behandeling van patiënten met een herseninfarct cruciaal. Een trombectomie moet binnen zes uur worden uitgevoerd wil deze nog effect hebben. Hoe sneller, hoe beter, want bij een herseninfarct telt elke minuut. Jo: “Ik lag in een mum van tijd op tafel in het Catharina Ziekenhuis. Tijdens de behandeling was ik volledig bij bewustzijn, ik merkte wat er gebeurde. Ik heb het als een wonder ervaren. Ik voelde tijdens de behandeling direct dat mijn gevoel aan de rechterkant van mijn lichaam terugkwam. Dat was heel bijzonder. En toen het tweede stolsel eruit was, kwam mijn spraak terug. Daar ben ik heel dankbaar voor. Het feit dat ik me alles realiseerde, maar me niet kon uiten, daar werd ik bang van. Ik wilde het uit schreeuwen, maar dat ging niet. Het is echt een ‘wonderbehandeling’.” Keijzer: “Na een jaar durf ik wel te zeggen dat we verbluffende resultaten hebben gezien. Met deze behandeling houden we de patiënten uit het verpleeghuis. Jo van Rooij is hier zo’n voorbeeld van. Ze kwam volledig verlamd binnen en heeft wandelend het ziekenhuis verlaten. Ik was zo blij voor haar. Hier doen we het voor.” Jo heeft inmiddels haar leventje weer opgepakt. “Ik ben zo blij dat ik alles weer kan, dat ik weer sieraden kan maken, dat is mijn grote hobby.” Angst dat ze opnieuw een herseninfarct krijgt heeft ze nog wel een beetje. “Maar dat is een kwestie van vertrouwen opbouwen, ik vond het een heel angstige ervaring dus dat lijkt me logisch.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden