Gebreide borsten alternatief voor siliconen protheses

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Bij een derde van hen moet de borst operatief verwijderd worden. Hierna zijn vrouwen aangewezen op tijdelijke siliconen protheses, die lang niet altijd comfortabel zijn. Stichting BreiBoezem biedt uitkomst: gebreide borsten! De gebreide varianten zijn te krijgen in de cupmaten A tot en met H.

Het klinkt in eerste instantie een beetje vreemd, maar het heeft een serieus doel. “Gebreide borsten zijn een goed alternatief voor siliconen protheses voor vrouwen met borstkanker”, vertelt Elly Hertogs die samen met haar zus de regio Eindhoven voorziet van gebreide borsten. Het idee is vier jaar geleden overgewaaid vanuit Australië waar de Nederlandse Jacqueline de Jong woont. Elly: “Ze wilde het zo snel als ze kon naar Nederland brengen. Ze plaatste een oproep op de site van Borstkanker Vereniging Nederland, waarna het gebreide bolletje snel ging rollen. De handschoen werd opgepakt en Stichting BreiBoezem was geboren. Een stichting die alle vrouwen die een borst zijn verloren door borstkanker een gebreide borstprothese wil geven.”

100% katoen

De gebreide boezem is niet meer dan een gebreid bolletje wol dat je in je bh stopt. “Het is gemaakt van honderd procent katoen, dus je krijgt geen irritaties. Ook is de prothese lekker licht. Heel anders dan de siliconen variant. Het is een uitkomst voor vrouwen van wie net een borst is geamputeerd. Dan is het fijn iets zachts tegen de littekens aan te hebben”, vertelt Elly.

Vrijwilligers

Zelf werd Elly twee jaar geleden geconfronteerd met borstkanker. Elly: “Gelukkig heb ik een borstsparende operatie gehad maar ik heb van heel dichtbij gezien waar vrouwen tegenaan lopen die wel een borstverwijdering hebben moeten ondergaan. En als ik op deze manier mijn bijdrage kan leveren aan iets meer comfort en steun, dan is dat het minste wat ik kan doen. Samen met ongeveer zes vrijwilligers breien we erop los bij ‘Tante Betsy’ aan de Frederiklaan in Eindhoven. We delen de katoenen protheses daar ook uit. Maar de katoenen bolletjes kunnen ook worden thuis gestuurd. Iedereen die een borstamputatie heeft gehad door kanker komt in aanmerking voor een gratis setje. Eentje om te dragen en eentje voor in de was.”

Gratis

De breiboezems zijn gratis voor iedereen die ze nodig heeft. Een paar breiboezems kost ongeveer 5 euro aan materiaalkosten per paar. Voor meer informatie kunnen belanghebbenden contact opnemen via breiboezem@gmail.com. Binnenkort start ook een groep vrijwillige breisters in Son en Breugel. Wil jij ook breien voor Stichting BreiBoezem, ook dan kun je je aanmelden via breiboezem@gmail.com.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden