Tiende Hartweek van start in Catharina Ziekenhuis

In het Catharina Ziekenhuis is vandaag de tiende editie van de Hartweek gestart. Ruim 900 verpleegkundigen en specialisten uit heel Nederland komen deze week naar Eindhoven om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie.

“Hartpatiënten worden voor hun behandeling of operatie vaak doorverwezen naar Eindhoven, we opereren ongeveer 1500 patiënten per jaar”, aldus cardiothoracaal chirurg dr. Bart van Straten. “Dan is het goed voor zorgprofessionals om te weten waar hun patiënten terecht komen en hoe wij behandelen. Het doel van de Hartweek is om met de zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met hartpatiënten kennis en ervaring te delen, elkaar te informeren en te inspireren. En dat we mét en van elkaar leren en op deze manier klantgerichte samenwerking blijven optimaliseren”, zegt dr. Van Straten. 

Hoogtepunten

Een paar hoogtepunten deze week. Vandaag is er een symposium met het thema Boezemfibrilleren. Tijdens het symposium worden live videoverbindingen gemaakt met één van de hartkatheterisatiekamers voor een cryo ablatie en met een operatiekamer voor een Mini-maze operatie. Woensdag zijn er opnieuw live-verbindingen. Dan voor een TAVI (hartklepvervanging via de lies) en een Bentall operatie (chirurgische vervanging van een gedeelte van de aorta en de aortaklep). ”Veel mensen die werkzaam zijn in de hartzorg, krijgen te maken met patiënten die voor zo’n operatie staan of zo’n operatie hebben ondergaan. Voor hen is het goed te weten wat er tijdens zo’n procedure precies gebeurt, zodat zij de patiënt goed kunnen voorbereiden en na afloop kunnen begeleiden”, aldus dr. Van Straten. Hij geeft in de zaal antwoord op de vragen van verpleegkundigen en specialisten. “En ik geef vragen vanuit de zaal door aan het operatieteam. Voor verpleegkundigen en specialisten een unieke kans om de operaties nu eens zelf mee te maken.”  De week staat verder bol van lezingen en workshops. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan hartziekten bij jonge vrouwen en donatie en transplantatie van hart/longen. Ook worden er twee snijcollege’s gegeven.

Grootste hartcentrum

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland. Het centrum heeft een bovenregionale functie en werkt nauw samen met ziekenhuizen in de regio en daarbuiten. Ongeveer 70 procent  van onze patiënten is voor behandeling verwezen door cardiologen uit andere ziekenhuizen. In mei van dit jaar werd de nieuwbouw van het Catharina Hart- en vaatcentrum in gebruik genomen. Op de eerste en tweede verdieping zijn alle behandelactiviteiten van het Catharina Hart- en vaatcentrum geconcentreerd. Daar zitten onder meer de hartkatheterisatiekamers (5 kamers), de hartlounge (16 plekken, patiëntvriendelijke omgeving waar patiënten na een dotterbehandeling in alle rust kunnen herstellen), de hartbewaking en de Medium Care. Op de begane grond zit de nieuwe entreehal van het Catharina Ziekenhuis, die pal tegen de bestaande entree is gebouwd.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis