TAVI behandeling live te volgen tijdens Hartweek Catharina Ziekenhuis

De tiende Hartweek in het Catharina Ziekenhuis is in volle gang. Ruim 900 verpleegkundigen en specialisten uit heel Nederland zijn deze week in Eindhoven om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Vandaag werd er onder meer een live verbinding gemaakt met de hybride operatiekamer voor een TAVI behandeling.

Met een Transcatheter Aortic Valve Implantation  (afgekort een TAVI) behandelen  hartspecialisten van het Catharina Hart- en vaatcentrum afwijkingen aan de aortaklep. Een TAVI noemen we ook wel een percutane aortaklep vervanging of implantatie. De aortaklep wordt 'percutaan' vervangen. Dat wil zeggen: via de liesslagader. De cardioloog plaatst bij een TAVI een aortakunstklep van biologisch materiaal met behulp van een katheter.

Ervaring

“Wij hebben veel ervaring met deze behandeling en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken om deze hartklepaandoening te behandelen. De patiënt moet anatomisch in orde zijn, maar de TAVI behandeling is bijvoorbeeld niet aan leeftijd gebonden. Het is prachtig dat we met deze behandeling patiënten kunnen helpen die eerder niet geopereerd konden worden”, legt cardioloog dr. Pim Tonino  uit. De operatie van vanmorgen verliep voorspoedig. Na een uur was de klep vervangen en werd de patiënt naar de afdeling Hartbewaking gebracht, waar ze kan herstellen.

Kennis delen

Het doel van de Hartweek is om met de zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met hartpatiënten kennis en ervaring te delen, elkaar te informeren en te inspireren. “En dat we mét en van elkaar leren en op deze manier klantgerichte samenwerking blijven optimaliseren”, aldus dr. Tonino. Marleen van Alebeek en Nicole Jager, student-verpleegkundigen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn onder de indruk. “Veel hartpatiënten worden voor hun behandeling of operatie vanuit Tilburg doorverwezen naar Eindhoven. In het Catharina Ziekenhuis wordt de patiënt geopereerd. Na de operatie komt de patiënt weer terug bij ons. Ik vind het bijzonder interessant en nuttig dat kennis gedeeld wordt”, aldus Marleen. “De voorlichting die we geven aan onze patiënt, kunnen we nu ook veel gerichter doen nu we zelf de behandeling hebben gezien”, vult Nicole aan.

Voor woensdagmiddag staat een open-hart-operatie op het programma. Op donderdag volgen nog een snijpracticum, workshops en lezingen.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis