Gratis HIV-sneltest in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

In de week van maandag 21 november kan iedereen zich in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gratis laten testen op HIV. Dit gebeurt met een sneltest die wordt afgenomen door een verpleegkundig specialist van de HIV-polikliniek van het ziekenhuis. De actie wordt gehouden tijdens de Europese Sneltestweek. In Nederland lopen volgens het European Centre for Disease & Control 2.800 mensen rond die niet weten dat ze geïnfecteerd zijn met het HIV-virus.

De HIV-sneltest wordt discreet, anoniem en uitsluitend op afspraak afgenomen. Patiënten dienen vooraf telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer 040 - 239 59 94 (het ziekenhuis heeft de nummerherkenning uitstaan). De patiënt krijgt, om de anonimiteit te waarborgen, een afspraaknummer en wordt op de afgesproken tijd in de wachtkamer van de polikliniek Inwendige Geneeskunde (route 111) verwacht. Daar worden de patiënten zeer discreet opgeroepen voor de test. Alleen patiënten die telefonisch een afspraak hebben gemaakt, komen in aanmerking voor de gratis HIV-sneltest.

HIV Sneltest Catharina Ziekenhuis

Voor de test is een klein vingerprikje voldoende. De testuitslag is binnen 15 minuten bekend. Tijdens het wachten op de uitslag blijft de patiënt bij de verpleegkundig specialist in de kamer. Bij een HIV-positieve uitslag krijgt de patiënt onmiddellijk de juiste begeleiding.

Terugdringen ziekte

“Het is van belang dat patiënten met een HIV-infectie op tijd de juiste behandeling krijgen”, aldus verpleegkundig specialist Erica van Beek van de HIV-polikliniek. “Tegenwoordig is HIV in Nederland niet meer een dodelijke, maar een chronische ziekte. Maar je moet er wel op tijd bij zijn! In een vroeg stadium kunnen we de ziekte nog terugdringen.” Er is nog een reden waarom Van Beek gedreven is om patiënten met het HIV-virus op te sporen. “Patiënten die weten dat ze geïnfecteerd zijn, kunnen het virus niet meer verspreiden.“  

HIV-behandelcentrum

Het HIV-behandelcentrum van het Catharina Ziekenhuis is het enige centrum in de regio waar patiënten met HIV worden behandeld. HIV mag alleen in gespecialiseerde centra behandeld worden, omdat de behandeling specifieke expertise vereist. Op de polikliniek Inwendige Geneeskunde werkt een team van zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en psychologen) dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met een HIV-infectie.

In het Catharina Ziekenhuis zijn 600 patiënten met een HIV/aids-infectie in behandeling. Dit aantal groeit elk jaar. Het behandelteam streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van de HIV-patiënten. Daarnaast geeft het team scholing op afdelingen in het ziekenhuis en daarbuiten.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis