‘Misschien heb ik zoveel geleefd, dat het op is’

”Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Jet van der Meijden (56) uit Geldrop weigert haar leven te laten leiden door de kanker. “Voor mij is het glas altijd halfvol geweest, ook nu in de laatste fase van mijn leven. Ik heb alles gedaan in mijn leven wat ik wilde. Soms zeg ik wel eens tegen mezelf; misschien heb ik zoveel geleefd, dat het op is.” In 2005 kreeg Jet borstkanker in beide borsten. Vorig jaar, januari 2015, kreeg ze te horen dat de kanker uitgezaaid was door haar hele lichaam. In de laatste fase van haar leven is ze een tijdlang gevolgd door een cameraploeg van het SBS6-programma Mijn Laatste Keer. Dinsdag 22 november is haar ontroerende, maar bovenal waardevolle verhaal te zien om 21.30 uur. Het verhaal van een bijzondere, realistische maar vooral dappere vrouw die heel bewust, optimaal geniet in reservetijd.

“Wat ik vooral wil laten zien is dat je in de laatste fase van je leven ontzettend mooie dingen kan doen. Het is eigenlijk een heel waardevolle tijd. In het gewone leven, als je gezond bent, leef je heel erg in de toekomst. Je bent met van alles bezig; carrière, gezin, kortom toekomstplannen. Dan loop je heel erg voorbij aan het leven van nu. Je zit op een speedboot die links, rechts en over de golven danst. Ik zit nu in een roeiboot, ik kijk veel meer achteruit, ik race niet meer door het leven en leef van dag tot dag. Ik leef heel bewust in het nu. En dat is heel bijzonder.”

Herinneringen

Samen met haar man Jan, haar zoon (23) en dochter (25) maakt ze herinneringen en praat ze over haar ziekte en het onafwendbare afscheid. “Zelf ben ik nooit boos geweest op de kanker. Tuurlijk heb ik verdrietige dagen, maar ik wil mijn tijd niet verdoen aan negatieve energie. Voor Jan en de kinderen is het heel anders. Die doorlopen een ander proces. Maar ik vind het heel belangrijk om bruggen te slaan over al deze processen. Uiteindelijk hoop ik, als ik er niet meer ben, dat het voor hen makkelijker wordt, omdat we er zo open over hebben gesproken.”

Regie

De regie die Jet heel duidelijk zelf in handen heeft, wilde ze ook in handen hebben tijdens de opnamen voor het tv-programma. “Ik wil geen tranentrekker zijn. Tuurlijk zijn er emoties, maar ik wil heel duidelijk de andere kant laten zien. Want zo ben ik. Ik wil geen sociaal wenselijk gedrag hoeven te vertonen. Ik vind oprecht dat deze laatste fase van mijn leven een heel bijzondere is. Ik geniet hier intens van. En dat zie je terug in het programma. Zo zijn er opnames gemaakt in mei tijdens de ‘Samenloop voor Hoop’. Zelf beschouw ik dit écht als een hoogtepunt. Uiteindelijk liep een team van 80 mensen met me mee. Toen ik om me heen keek was het ook mijn levensloop. Het waren allemaal mensen die een rol spelen of hebben gespeeld in mijn leven. En één gevoel overheerste: verbondenheid. Vanuit hoop en leven kwamen er zulke mooie gesprekken tot stand. Heel bijzonder. Verhalen over de essentie van het leven.” Bang is Jet niet voor de dood. “Ik ben een nieuwsgierig ingesteld mens. Dus nee, bang ben ik niet. Ik stop er mee als ik Jet niet meer ben of niet meer kan zijn. Het gaat voor mij om de kwaliteit van leven”, besluit Jet.
Dinsdag 22 november is Mijn Laatste Keer met Jet te zien op SBS6 om 21.30 uur. 

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis