Catharina Ziekenhuis eerste niet-academische ziekenhuis in PancreasParel

Het Catharina Ziekenhuis wil de diagnostiek en de behandeling van patiënten met alvleesklierkanker en met een chronische ontsteking aan de alvleesklier verbeteren. Daarom neemt het ziekenhuis als eerste niet-academisch centrum deel aan de PancreasParel. Dit is een database met medische gegevens en lichaamsmaterialen van patiënten die vanwege een ontsteking of tumor aan de alvleesklier geopereerd zijn.

De data van patiënten worden opgeslagen voor toekomstig onderzoek, om zo de zorg van patiënten met een aandoening aan de alvleesklier te verbeteren. In totaal zijn er nu vijf centra die patiëntgegevens opnemen in de PancreasParel (AMC, EMC, UMCU, LUMC en het Catharina Ziekenhuis). Het Radboud UMC Nijmegen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum zullen naar verwachting spoedig volgen.

Overleving

Jaarlijks worden in Nederland 350 patiënten geopereerd vanwege een pancreastumor en 60 vanwege chronische pancreatitis (CP). De meest voorkomende pancreastumor is pancreascarcinoom. Per jaar worden in Nederland ongeveer 2.000 nieuwe patiënten met een pancreascarcinoom gediagnosticeerd. “Doordat er vaak pas laat klachten ontstaan, zien wij de patiënten pas in een vergevorderd stadium van de ziekte”, licht chirurg dr. Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis toe. “Door het agressieve gedrag van alvleesklierkanker is de overleving na diagnose vier tot zes maanden indien geen therapie gegeven wordt. Als de tumor operabel is, is de vijfjaars overleving 10 tot 20 procent.”

Samenwerking

Nederland excelleert op het gebied van interuniversitair klinisch onderzoek naar het pancreas. Er zijn twee gevestigde landelijke klinische onderzoeksgroepen, de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) en de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN). Beide groepen vormen een sterke multidisciplinaire landelijke samenwerking op het gebied van pancreastumoren en pancreatitis en onderhouden een nauwe relatie met de patiëntenvereniging, de Alvleeskliervereniging. De PancreasParel is een gezamenlijk initiatief van deze beide onderzoeksgroepen. Voor meer informatie zie www.pancreasparel.nl.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis