Aanmelding morgen open voor Huidkankerdag in het Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis doet op zaterdag 20 mei van 10.00 tot 13.00 uur mee met de Nationale Huidkankerdag. De inschrijving voor deze dag is helaas al vol. Mensen die zich hebben ingeschreven, kunnen gratis hun huid laten checken door een dermatoloog op verdachte plekjes. Dit geldt exclusief voor bezoekers die zich hiervoor hebben ingeschreven via www.huidkankerdag.nl.

“Voor huidkanker geldt: hoe vroeger je er bij bent, hoe groter de kans op genezing”, zegt dermatoloog Sharon Dodemont, één van de zeven dermatologen van het Catharina Ziekenhuis. Steeds meer mensen krijgen er mee te maken, blijkt uit landelijke cijfers. “Eén op de vijf zelfs”, aldus Dodemont. “Vooral onder 60-plussers neemt het aantal in snel tempo toe. Deze groep is al langer blootgesteld aan de zon en vroeger was er weinig voorlichting over de risico’s. Wanneer huidkanker echter eenmaal is vastgesteld, heeft de persoon in kwestie ook een grotere kans om in de toekomst opnieuw een huidtumor te krijgen.”

Bewuster maken

Met deelname aan de Huidkankerdag wil het ziekenhuis mensen bewuster maken van de gevaren van te veel zonnen. “Ik hoop dat mensen hun huid beter beschermen tegen de zon en zichzelf vaker controleren op zonbeschadigingen”, legt Dodemont uit. Tijdens de Huidkankerdag krijgen bezoekers niet alleen uitleg over huidkanker maar ook hoe ze hun huid het beste kunnen beschermen. “Meerdere malen per dag jezelf insmeren met een hoge factor is zo belangrijk. Ondanks alle waarschuwingen, wordt er nog altijd te weinig gesmeerd.”

Huidkankerbehandeling

Mensen bij wie huidkanker wordt gevonden, kunnen voor hun behandeling terecht in het Catharina Ziekenhuis. Dodemont: “Wij behandelen alle typen huidkanker en bieden in tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen in Nederland alle vormen van huidkankerbehandeling aan. Dit loopt uiteen van crèmes en bestraling tot de meer gespecialiseerde Mohs’ micrografische chirurgie. Bij deze operatietechniek wordt de huidkanker volledig verwijderd zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. Patiënten met een complexe zorgvraag rondom huidkanker worden door omliggende ziekenhuizen vaak naar ons doorverwezen. Voor deze patiënten werken wij indien nodig ook samen met het Oncologiecentrum van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht.”

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis