Lokien van Nunen genomineerd voor TU/e Academic Awards

Arts-assistent dr. Lokien van Nunen is één van de genomineerden voor de TU/e Academic Awards 2017. Deze academische prijzen worden jaarlijks uitgereikt. Dit jaar gebeurt dit jaar op woensdag 17 mei in het Klokgebouw in Eindhoven.

De TU/e draagt met kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek bij aan de vooruitgang van de technische wetenschappen en aan de ontwikkeling van technologische innovaties. Het Catharina Ziekenhuis heeft onderzoek hoog in het vaandel staan en zal, daar waar het kan, het topklinische profiel versterken. Met de academische jaarprijzen wordt jaarlijks het talent met het beste afstudeerwerk, het beste ontwerprapport en het beste promotieproject door de TU/e in de etalage gezet. Van Nunen is één van de genomineerden in deze laatste categorie.

Ballonpomp

“In mijn proefschrift heb ik gekeken naar de effecten van een zogenaamde intra-aortale ballonpomp als mechanische ondersteuning bij patiënten met een acuut hartinfarct. Deze ballonpomp is een sigaarvormige ballon die via de lies in de lichaamsslagader geplaatst wordt en daar met het hart mee pompt. Het doel van deze ondersteuning is aan de ene kant de bloedstroom naar de hartspier te verbeteren en aan de andere kant het hart minder hard te laten werken. Hierdoor wordt de schade van het hartinfarct bij een bepaalde patiëntengroep minder groot. In dit proefschrift hebben we nauwkeurig uitgezocht bij welke patiënten de ballonpomp een gunstig effect zal hebben en bij welke patiënten er geen effect van deze pomp is te verwachten.”

Samenwerking

Van Nunen roemt vooral de samenwerking die het Catharina Ziekenhuis heeft met de TU/e. “Het biedt zoveel mogelijkheden door kennis en kunde te delen. We tillen elkaar naar een hoger plan, wat uiteindelijk ten goede komt aan de zorg voor de patiënt. De medische kennis waarover het ziekenhuis beschikt, gecombineerd met de technische kennis van de TU/e, zorgt ervoor dat een onderzoeks-idee via modellen en proefopstellingen binnen korte tijd naar de dagelijkse praktijk kan worden vertaald.” Het proefschrift ‘Physiology-based treatment in stable angina and acute myocardial infarction’ is genomineerd voor de TU/e Academic Awards 2017. Promotors zijn prof. dr. N. Pijls en prof. dr. ir. F.N. van de Vosse.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis