'Geen talgbultje maar huidkanker'

Geen gewoon bultje achter zijn rechteroor maar huidkanker. Wim van Maurik uit Best schrok zich rot toen de dermatoloog dit vorig jaar april tegen hem zei. “Het woord huidkanker kwam wel even binnen”, zegt Wim.

Wim (77) liep al ruim twee jaar rond met een bultje achter zijn oor. Hij dacht dat het een littekentje was van een insectenbeet. “Het was in eerste instantie een wondje waar netjes een korstje op kwam. Toen het korstje er af was gevallen, bleef er een klein hard bultje achter, ik dacht aan een talgbultje. Het was voor mij in ieder geval niet alarmerend genoeg om er mee naar de huisarts te gaan. Maar na twee jaar zat het er nog en de laatste tijd ging het bultje na het douchen open en bloedde het wat. Op aandringen van mijn vrouw heb ik er toch even naar laten kijken bij de huisarts. En die verwees me door naar het Catharina Ziekenhuis. Daar keek dermatoloog dr. Monique Thissen ernaar en zei: “Meneer, dat is geen gewoon bultje, ik denk aan een vorm van huidkanker. Ik schrok eerst, daarna voelde ik me ontzettend stom. Waarom was ik niet eerder naar de huisarts gegaan?”

Kanker

Zijn gevoel sloeg daarna om in angst. Wim: “Je denkt meteen aan het ergste als je het woord kanker hoort. Ze hebben die middag direct een biopt genomen. Twee weken later kreeg ik de uitslag; huidkanker, een basaalcelcarcinoom. Ik had een vorm van huidkanker die weliswaar vaak voorkomt, maar één van de minst ernstige/erge is. Hoewel het plekje er al twee jaar zat, wilde ik nu niets liever dan dat het er zo snel mogelijk werd weggehaald.” Twee maanden later werd het plekje achter het rechteroor verwijderd. “Omdat ik zo lang had gewacht, bleek het plekje groter dan gedacht. Maar alles is met succes verwijderd, ik ben weer schoon. Het ene oor is nu iets kleiner dan het andere maar er waren gelukkig geen uitzaaiingen, dat is het allerbelangrijkste.”

Zon

Hij vervolgt: “De dermatoloog vertelde me dat de vorm van huidkanker die ik had, waarschijnlijk is veroorzaakt doordat ik veel in de zon heb gezeten. Ik ben altijd een zonaanbidder geweest: vooral het voorjaarszonnetje vind ik heerlijk. En heel eerlijk, insmeren met zonnebrandcrème deed ik nooit. Daar was vroeger ook veel minder aandacht voor dan nu. Angst dat ik weer huidkanker krijg, is er niet. Maar ik ben wel alerter. Huidkanker krijg je niet alleen van een verdachte moedervlek. Ook een wondje of een bultje, iets abnormaals wat niet verdwijnt, kan huidkanker zijn. Mijn gezondheid is het allerbelangrijkste, ik zal nooit meer twee jaar wachten.”

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis