Eindhovense chirurg wereldwijd welkom om zijn kennis

Zijn paspoort staat vol stempels. Uit India, Iran, Verenigde Staten en Brazilië. Slechts een aantal landen waar chirurg dr. Ignace de Hingh zijn kennis over de HIPEC-behandeling brengt. Diverse chirurgische teams uit deze landen, maar bijvoorbeeld ook uit Taiwan, Cyprus en Engeland werden al getraind in het Catharina Kanker Instituut. Hij behoort tot de top van de wereld als het gaat over de HIPEC-behandeling.

Zelf is hij er bescheiden over. “Ik zie het als noblesse oblige, ik voel me in zekere zin ook verplicht om mijn kennis en ervaring te delen. Ik opereer als chirurg veel patiënten met buikvlieskanker. Voor een aantal van hen maak ik zeker het verschil. Maar wanneer ik honderd chirurgen opleid, wordt de zorg voor duizenden patiënten beter. En daar doe je het als arts uiteindelijk voor, mensen beter maken. Zo simpel is het.“

Opereren in Bangalore India Catharina Ziekenhuis
Opereren in Bangalore, India

Het Catharina Ziekenhuis is hét toonaangevende centrum als het om de HIPEC-behandeling gaat. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Bij de HIPEC-procedure gaat de chirurg ervan uit dat als hij de zichtbare kankercellen heeft weggehaald, er mogelijk nog cellen in het lichaam achterblijven. Om de onzichtbare kankercellen die achterblijven toch te kunnen verwijderen, wordt tijdens de operatie de buikholte met verwarmde cytostatica (chemo) gespoeld.

Database

De Hingh wordt wereldwijd gevraagd om zijn expertise rond deze complexe oncologische behandeling. “Enerzijds leer ik chirurgen het technische stuk van de operatie, de fijne kneepjes van het vak. Anderzijds vind ik het heel belangrijk dat er tegelijkertijd een database wordt opgezet waar alle uitkomsten van de behandeling worden opgeslagen. Deze database, die in Eindhoven is gemaakt, wordt bijvoorbeeld in heel Zuid-Amerika uitgerold. Ook uit Europa en bijvoorbeeld India komen gegevens binnen. Dat geeft ons weer de mogelijkheid tot onderzoek om de behandeling voor de patiënt met buikvlieskanker te verbeteren”, legt hij uit.

Leergierig en dankbaar

De omstandigheden die hij aantreft in de diverse landen zijn soms schrijnend. “Daar verander ik niets aan. Zo goed als we het hier in Nederland in het Catharina Ziekenhuis hebben zo ben ik het nog niet tegengekomen. Maar de leergierigheid en dankbaarheid van de artsen, verbaast me iedere keer weer. Zo heb ik ooit in een soort tv studio geopereerd waardoor er op een aantal kilometer afstand 150 chirurgen mee konden kijken met de operatie. De diverse settings en omstandigheden, dwingen mij tot creatieve oplossingen, terug naar de basis van het opereren. Dat is iedere keer weer een uitdaging, waar ik ook zelf weer elke keer van leer. Ook dat maakt dit soort reizen interessant.”

Opereren in tv-studio
Opereren in een 'TV-studio' in India