Trauma Centrum: ‘Deze complexe operatie duurt vaak een hele dag’

Het televisieprogramma Trauma Centrum op SBS6 geeft van maandag tot en met vrijdag dagelijks om 20.00 uur een inkijkje in het leven van patiënten en het ziekenhuispersoneel van het Catharina Ziekenhuis. In de aflevering van vanavond verwijdert prof. dr. Harm Rutten een tumor in de endeldarm die doorgegroeid is in de omliggende organen. Aansluitend wordt de patiënt direct op de operatiekamer bestraald middels Intra Operatieve Radiotherapie (IORT).

Het Catharina Ziekenhuis is een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen die deze behandeling kan aanbieden. Het is dan ook voor de ziekenhuizen in Nederland een belangrijk verwijscentrum voor complexe endeldarmkankeroperaties. Niet zelden worden patiënten die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze toch nog behandeld kunnen worden. “Een dergelijke ver doorgegroeide tumor verwijderen uit de endeldarm is een complexe operatie, vanwege de beperkte ruimte in het kleine bekkengebied. Het wordt nog moeilijker als een patiënt al eerder is geopereerd in dat gebied. Vaak zie je dan verklevingen en littekenweefsel. Het bereiken van de tumor is dan lastig. Dat vraagt om de nodige ervaring en expertise op dat gebied. Zo’n operatie duurt vaak een hele dag”, legt prof. dr. Harm Rutten uit.

Operatietafel

IORT betekent dat de patiënt tijdens de operatie bestraald wordt. Op de operatietafel, terwijl de patiënt ‘open’ ligt, wordt de plaats waar de tumor zat, kort en intensief bestraald. “Het grote voordeel van deze inwendige bestraling is dat de straling direct het gebied waar de tumor gezeten heeft, bereikt waardoor ter plaatse een hogere dosis bereikt kan worden dan alleen met uitwendige bestraling. Bij uitwendige bestraling moet rekening gehouden worden met de omliggende gezonde weefsels, die maar een beperkte dosis kunnen verdragen zonder beschadigd te raken”, aldus radiotherapeut dr. Jeltsje Cnossen.

 


Endeldarmkankeroperatie in het Catharina Ziekenhuis


Overlevingskansen zijn verbeterd

Omdat het Catharina Ziekenhuis zich heeft gespecialiseerd in deze discipline en al jaren uitstekende cijfers kan overleggen, is het een landelijk verwijscentrum voor endeldarmkanker. “De overlevingskansen zijn in 25 jaar tijd gestegen van slechts 5 procent naar 50 tot 60 procent na een succesvolle procedure. Vroeger ging je gewoon dood aan darmkanker, de overlevingskansen zijn aanzienlijk verbeterd. Dat komt niet alleen door de IORT, maar ook door de betere voorbehandeling en de operatie zelf. Door de jarenlange expertise en de vele patiënten die er inmiddels behandeld zijn, is ook die vaardigheid van een hoog niveau binnen het Catharina Ziekenhuis”, benadrukt prof. dr. Rutten.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden