Chirurg dr. Jean Paul de Zoete genomineerd voor ‘samen beslissen-award’

Heb jij een goede arts? Een arts die samen met jou alle behandelopties bespreekt en daarbij rekening houdt met jouw wensen en behoeften? Ingrid vond van wel en nomineerde haar chirurg dr. Jean Paul de Zoete van het Catharina Ziekenhuis voor de ‘2 handen op 1 buik-award’ van de Maag Lever Darm Stichting. Deze award wordt uitgereikt aan een arts die ‘samen beslissen’ meer dan gemiddeld toepast in zijn of haar werk.

Ingrid is al zes jaar onder behandeling van chirurg dr. Jean Paul de Zoete voor een fistel die is ontstaan door de ziekte van Crohn. “De fistel zat er al 25 jaar, ik was eerst onder behandeling in een ander ziekenhuis. Daar werd gekeken naar de Crohn, voor de fistel was geen aandacht. Maar sinds ik onder behandeling ben bij dr. De Zoete voel ik me hierin serieus genomen. Fistels zitten niet op de meest leuke plek, veel mensen schamen zich er voor. Maar De Zoete weet een dusdanige sfeer te creëren en band met zijn patiënten op te bouwen, dat alles bespreekbaar is. Voor schaamte is in zijn kamer geen sprake”, legt Ingrid uit.

Samen met haar specialist stelde ze een behandelplan op. “Een aantal weken geleden heeft hij de fistel eindelijk na 31 jaar weg kunnen halen, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden! Ik ben hem zo dankbaar”, vertelt ze.

Open en eerlijk

Waarom De Zoete juist de ‘2 handen op 1 buik-award’ verdient, is voor Ingrid klip en klaar. “Vroeger was het normaal dat de arts besliste welke behandeling je als patiënt kreeg. Tegenwoordig staat gelukkig steeds vaker de patiënt centraal en heb je als patiënt steeds meer de ruimte om mee te beslissen in welke behandeling je wilt ondergaan. Door samen over behandelopties te praten, kom je tot betere beslissingen. De Zoete levert zorg op maat, er is openheid en eerlijkheid”, benadrukt ze, “en daarom verdient hij deze award.”

Samen beslissen

Eén voorval kan ze zich nog heel helder voor de geest halen. “Vanwege een allergische reactie wilde ik bepaalde medicijnen niet meer nemen. In eerste instantie gaf dr. De Zoete aan dat ik ze toch maar moest nemen, omdat de kans op nieuwe fistels groter was. Ik bleef dit echter weigeren en daar stond hij voor open. Hij luisterde heel goed naar al mijn argumenten. Ik voelde me gehoord. Natuurlijk legde hij me uit wat de risico’s zouden zijn als ik ze niet zou nemen, maar uiteindelijk hebben we samen besloten dit risico te nemen. Mijn beslissing werd gerespecteerd en dat voelde heel bijzonder. Natuurlijk is het mijn lichaam maar het is zo fijn als je het gevoel hebt over alles te kunnen praten en een dergelijke beslissing samen te kunnen nemen.”   

Verrast

Dr. Jean Paul de Zoete is blij verrast met de nominatie: “Ik werd verrast met deze nominatie. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mijn patiënten begrijpen wat ik voorstel en dat we samen achter een beslissing staan. Maar dat is voor mij meer vanzelfsprekend dan ‘Award winning’”, lacht hij.

Stem nu!

Naast een symbolische aanmoediging, kan de winnaar deze award en bijbehorende prijs gebruiken om zijn of haar kennis over 'samen beslissen' verder te vergroten of te delen met anderen. Stem tot en met 14 december op chirurg dr. Jean Paul de Zoete via deze website.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis