De specialiteiten van het instituut

Het krijgen van kanker heeft een grote impact op uw leven en dat van familie en vrienden. Specialisten van het Catharina Kanker Instituut staan landelijk bekend om hun expertise op kankergebied. Patiënten uit het hele land komen voor hun behandeling naar Eindhoven. Voor veel vormen van kanker zijn we niet alleen een regionaal, maar zelfs een landelijk expertisecentrum. Alle zorg rondom kanker is binnen het ziekenhuis op één plek gecentreerd.

Lang niet alle ziekenhuizen hebben een eigen afdeling Radiotherapie waar patiënten bestraald worden. Het Catharina Kanker Instituut heeft dit wel met als grote voordeel dat patiënten die onder behandeling zijn, gewoon in hetzelfde ziekenhuis bestraald kunnen worden. De afdeling Radiotherapie vervult daarnaast een belangrijke regionale functie. Van de circa 3500 patiënten die er jaarlijks worden bestraald, is tachtig procent afkomstig van andere ziekenhuizen.

Stichting PAMM

Stichting PAMM is de dienstverlener in laboratoriumdiagnostiek in de regio Brabant-Zuidoost. PAMM richt zich op Pathologie en Medische Microbiologie en bestaat uit twee laboratoria. Het laboratorium voor Pathologie is gelegen in een vleugel van het Catharina Ziekenhuis. Een laboratorium ‘in huis’ biedt veel voordelen. Uiteraard zijn de lijnen tussen medisch specialisten en pathologen kort, maar er is ook een zeer snelle diagnose mogelijk. Soms moet nog tijdens de operatie weefsel worden gecontroleerd om te kijken of de snijranden ‘schoon’ zijn. Omdat het PAMM in het ziekenhuis zit, is dit mogelijk. 

Onderzoek

Wie denkt dat alleen academische ziekenhuizen wetenschappelijk onderzoek verrichten, heeft het mis. Ook binnen het Catharina Kanker Instituut neemt onderzoek een belangrijke positie in. Veel medisch specialisten initiëren zelf of nemen deel aan grote (internationale) studies. “Dat zit in het DNA van het ziekenhuis”, zegt chirurg prof. dr. Ignace de Hingh, “ik vind dat iedereen in Nederland de beste zorg moet krijgen, daarom doe ik voortdurend onderzoek. Daarmee draag ik met nieuwe behandelingen en uitkomsten ook bij aan verbetering van zorg in heel Nederland.”

Nieuwste PET/CT-scan

Soms zijn tumoren of uitzaaiingen niet te zien op een CT- of MRI-scan, maar wijzen andere testen wel op kanker. In zo’n geval kan een PET-scan duidelijkheid geven. Een PET-scan (positron emissie tomografie) is een vorm van nucleair beeldvormend onderzoek en wordt gedaan bij sommige vormen van kanker. PET/CT is een combinatie van twee beeldvormende technieken. De afkorting PET/CT staat voor Positron Emissie Tomografie (PET) en Computer Tomografie (CT). PET is een techniek die informatie geeft over de stofwisseling van weefsel. Het CT-onderdeel van het PET/CT onderzoek geeft informatie over de vorm van weefsels. Beide onderzoeken vullen elkaar aan. Met de verkregen informatie geeft de radiotherapeut (= bestralingsarts) aan welk gebied bestraald moet worden. Het Catharina Kanker Instituut beschikt over de nieuwste generatie PET/CT-scans. “Het is mogelijk om kankerhaarden tot drie millimeter te ontdekken en precies vast te leggen”, aldus nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele.

MRI

De afdeling Radiologie van het Catharina Ziekenhuis beschikt over drie geavanceerde MRI-systemen. Op een MRI kunnen uiteenlopende onderzoeken gedaan worden: van spieren en pezen van het skelet, bepaalde organen in de buik tot onderzoeken van het hart en het hoofd. Wat is nu het verschil tussen een CT- en een MRI-scan? Hoewel de twee apparaten uiterlijk veel op elkaar lijken, zitten er wel degelijk grote verschillen tussen. De werking van beide apparaten berust op hetzelfde principe: met behulp van een computer kunnen dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. Deze dwarsdoorsneden kunnen in alle richtingen gereconstrueerd worden en er kunnen driedimensionale beelden uit berekend worden. De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt.

Dagbehandeling

Op de Dagbehandeling van het Catharina Kanker Instituut vinden diverse poliklinische behandelingen plaats, zoals onderzoek door middel van een punctie of het toedienen van chemotherapie, bloedproducten of andere medicatie via een infuus.  In dit centrum worden behandelingen uitgevoerd die op één dag gegeven kunnen worden. De duur van de behandelingen varieert van vijftien minuten tot acht uur.

Borstkankercentrum

Het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis staat binnen Nederland hoog aangeschreven. Naast het Roze lintje heeft het tevens het Eusoma keurmerk, een Europese erkenning voor de beste borstkankerzorg. Een zeer positief punt dat door patiënten van het Borstkankercentrum vaak direct wordt aangehaald is de mogelijkheid voor vrouwen met verdenking op borstkanker om binnen 24 uur door een specialist van het centrum te worden gezien. Als een vrouw te horen heeft gekregen dat ze mogelijk borstkanker heeft, wil ze zo snel mogelijk duidelijkheid. Alles is er op gericht, de onzekerheid over een mogelijke afwijking in de borst bij vrouwen snel weg te nemen. We hebben onze processen zo ingericht dat we vaak binnen een dag duidelijkheid kunnen verschaffen. Tot opluchting van veel vrouwen, want 80 procent van de vrouwen die door de huisarts worden doorgestuurd blijkt geen borstkanker te hebben. “Op die uitslag moet je geen dagen hoeven wachten”, aldus borstkankerchirurg Yvonne van Riet.

Borstsparend

Het centrum blijkt tevens vaker dan gemiddeld met succes borstsparende operaties uit te voeren, waarbij tijdens de hele behandeling aandacht is voor het cosmetische resultaat. “Vrouwen vinden het cosmetische eindresultaat vaak heel belangrijk. De voor ons logische samenwerking tussen bijvoorbeeld de borstkankerchirurgen en de plastische chirurgen wordt door hen dan ook zeer gewaardeerd”, aldus Van Riet.

Samenwerking

Samenwerking vindt niet alleen tussen de diverse specialismen in het ziekenhuis plaats maar ook tussen diverse centra in de regio. Daarnaast spelen de medewerkers een belangrijke rol in regionale (OncoZon) en landelijke (Santeon) samenwerkingsverbanden. Van Riet: “Het doel van deze samenwerkingen is de hoge kwaliteit van zorg en de innovatieve behandelmethoden van het Borstkankercentrum uit te dragen en te delen. Een voorbeeld van zo’n innovatieve behandelmethode is de IORT-behandeling. IORT staat voor Intra Operatieve Radio Therapie. Patiënten met borstkanker die daarvoor in aanmerking komen, worden met deze methode tijdens de borstsparende operatie direct bestraald. Door direct tijdens de operatie te bestralen, hoeft de patiënt na de operatie niet nog enkele weken dagelijks uitwendig te worden bestraald. Vrouwen zijn na de operatie klaar met hun behandeling!”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden