PMP-lotgenoten te gast in het Catharina Ziekenhuis

Begin van dit jaar werd in het Catharina ziekenhuis een middag voor en door patiënten met de ziekte pseudomyxoma peritonei (PMP) georganiseerd. Pseudomyxoma peritonei is een zeer zeldzame ziekte – ieder jaar krijgen zo’n 40 patiënten deze diagnose – waarbij de gehele buikholte opgevuld wordt door een slijmvormende tumor. Meestal gaat deze tumor uit van de blinde darm. De ziekte schrijdt langzaam voort, maar dat zorgt er ook voor dat patiënten pas laat klachten krijgen en de diagnose dus heel laat gesteld wordt.

De behandeling die voor deze ziekte wordt uitgevoerd is de zogenoemde HIPEC-procedure. Hierbij verwijdert de chirurg allereerst het zichtbare tumorweefsel en slijm uit de buik. Daarna wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het is een grote en zware operatie, maar zeker de moeite waard. De prognose is na de operatie goed.

PMP-lotgenoten

In samenwerking met een groep patiënten, de PMP lotgenoten, werd nu voor patiënten en familie van PMP-patiënten een middag georganiseerd, waarbij uitgebreid stil werd gestaan bij de ontstaanswijze, de behandeling en de prognose van de ziektedoor het PMP-team van het Catharina Ziekenhuis. Dit team bestaat uit Jennifer Demelinne (verpleegkundig specialist), dr. Clement Huysentruyt (patholoog), dr. Joost Nederend (radioloog), dr. Geert Jan Creemers (oncoloog) en dr. Simon Nienhuijs, dr. Pim  Burger en prof. dr. Ignace de Hingh (chirurgen).

Onmisbaar

De sfeer was uitstekend; er waren veel vragen en er was veel discussie. Zowel de PMP-lotgenoten als het PMP-team van het Catharina Ziekenhuis willen in de toekomst nauw gaan samenwerken op gebied van voorlichting en onderzoek. Dat is nodig; de ziekte is zo zeldzaam dat bij patiënten vaak veel onduidelijkheid en onzekerheid bestaat. Voor het PMP-team van het Catharina Ziekenhuis is de betrokkenheid van patiënten en familie om de zorg steeds verder te verbeteren dan ook onmisbaar.

>> Heeft u vragen over de ziekte pseudomyxoma peritonei (PMP), neem dan contact op met het Catharina Kanker Instituut via 040 – 239 66 00.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden