Actie in Catharina Ziekenhuis op woensdag 10 juli

Het bestuur van het Catharina Ziekenhuis is door de vakbonden en het actiecomité op de hoogte gebracht dat medewerkers van een aantal afdelingen van het ziekenhuis op woensdag 10 juli actie voeren voor een betere Cao. Dit doen ze door op een doordeweekse dag een zondagsrooster te draaien. Het is geen actie tegen het Catharina Ziekenhuis; het is een actie tegen het collectief van ziekenhuizen.

Het Catharina Ziekenhuis respecteert het recht op actievoeren van medewerkers. Er vindt constructief overleg plaats met de vakbonden en het actiecomité om veilige en patiëntgerichte zorg te kunnen blijven verlenen op de actiedag. Uitgangspunt van het ziekenhuis is dat tijdens de actie goede patiëntenzorg te allen tijde gewaarborgd blijft. Ook de spoedzorg gaat altijd door.

De actie zal plaats gaan vinden op de afdeling Kortverblijf & dagverpleging, Operatiekamers, Endoscopie, Intensive Care, Medium Care en PAAZ. Concreet betekent dit dat op de OK en de afdeling Endoscopie op woensdag 10 juli geen normaal programma wordt gedraaid. Op andere dan bovengenoemde afdelingen wordt geen actie gevoerd. Op de poliklinieken gaan alle afspraken gewoon door. Spoedgevallen gaan altijd door.

Het is helaas niet te voorkomen dat de aangekondigde actie op de genoemde afdelingen gevolgen heeft voor onze patiënten. Dat vinden wij zeer vervelend. Alle patiënten die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd. Heeft u niets gehoord? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Waarom wordt er actie gevoerd in het Catharina Ziekenhuis?

De onderhandelingen van de vakbonden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe Cao Ziekenhuizen zijn vastgelopen. Het Catharina Ziekenhuis is door de vakbonden uitgekozen als één van de drie ziekenhuizen in Nederland waar actie wordt gevoerd. De actie is niet gericht tegen het Catharina Ziekenhuis, maar is een actie tegen het collectief van ziekenhuizen.

Welke actie staat er gepland?

Op woensdag 10 juli voeren enkele afdelingen actie door middel van het draaien van een zondagsdienst. Uitgangspunt van het ziekenhuis is dat tijdens de actie goede patiëntenzorg te allen tijde gewaarborgd blijft. Spoedzorg gaat altijd door.

Welke afdelingen draaien zondagsdiensten en wanneer?

Het gaat om de afdelingen Kortverblijf & dagverpleging (C2 + H1 + 12-oost*), Operatiekamers (OK), Endoscopie, Intensive Care, Medium Care en PAAZ.

*12-oost draait volgens zaterdagrooster

Zijn deze deelnemende afdelingen op 10 juli wel bereikbaar?

Ja, er worden op de afdelingen die deelnemen aan de actie zondagsdiensten gedraaid. Mensen die hun naaste(n) wil/willen bezoeken zijn welkom tijdens de reguliere bezoektijden. Spoedzorg gaat altijd door.

Wat betekent de actie voor niet-deelnemende afdelingen?

Op niet-deelnemende afdelingen gaan alle geplande afspraken gewoon door. Dus bijvoorbeeld op de poliklinieken gaan alle afspraken door.

Kan ik in spoedgevallen wel in het ziekenhuis terecht?

De spoedzorg gaat altijd door.

Ik wil op 10 juli op bezoek bij een opgenomen familielid of kennis. Kan dat?

Ja. Op deze dag gelden de reguliere bezoektijden op alle afdelingen. Ook op de afdelingen waar de actie plaatsvindt, zoals Kortverblijf & dagverpleging, de PAAZ, Intensive Care en Medium Care.

Wat is het standpunt van het ziekenhuis met betrekking tot de actie?

De Raad van Bestuur en het management respecteren het recht van medewerkers om actie te voeren. Als ziekenhuis zullen wij de acties faciliteren. Wel zijn wij geschrokken van de impact die deze actie op het ziekenhuis en de patiënten heeft. Alle patiënten die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd.

Hoe weet ik of mijn afspraak op woensdag 10 juli doorgaat?

Mijn afspraak is afgezegd. Wordt er automatisch een nieuwe afspraak gepland?

Alle patiënten die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd.

Ik heb heel lang moeten wachten op een onderzoek of behandeling die nu niet doorgaat. Krijg ik voorrang bij het maken van een nieuwe afspraak?

Alle patiënten die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd.

Ik heb een afspraak vlak voor of net na de actie op woensdag 10 juli. Gaat die afspraak wel gewoon door?

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis