Catharina Ziekenhuis op plaats 9 in AD Ziekenhuis Top 100

In de Ziekenhuis Top 100 die het Algemeen Dagblad (AD) jaarlijks publiceert, staat het Catharina Ziekenhuis dit jaar op de 9e plaats van topklinische ziekenhuizen. In 2018 stond het ziekenhuis nog op de 16e plaats in de ranglijst.

De ranglijst van dit jaar is gebaseerd op cijfers over het voorgaande jaar: 2018. Een toelichting op de scores van het Catharina Ziekenhuis in de AD Ziekenhuis Top 100 van dit jaar kunt u hier lezen.

Factoren

Het AD neemt voor haar ranglijst ieder jaar verschillende factoren onder de loep. “We zijn trots dat we verbeteringen laten zien ten opzichte van vorig jaar. We hebben extra ingezet op zaken waar we vorig jaar minder op scoorden. En dat zien we dit jaar terug in het resultaat”, zegt Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis.

Kwaliteit van zorg

Batenburg vindt vergelijken belangrijk, maar benadrukt dat het niet gemakkelijk is om de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen evenredig te vergelijken. “Vergelijken is lastig omdat iedereen een ander beeld heeft van wat kwaliteit is. Bovendien verschillen de patiëntgroepen per ziekenhuis. In het ene ziekenhuis worden bijvoorbeeld veel spoedpatiënten behandeld en in het andere veel patiënten met een hartaandoening, omdat dat ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen daarvan. Toch vinden we het in het Catharina Ziekenhuis belangrijk om te vergelijken. Vooral om de zorg te verbeteren. We gebruiken daarvoor de zogenoemde value-based healthcare-methode (VBHC).”

VBHC: meet patiëntervaring en resultaat

In het Catharina Ziekenhuis geloven we dat kwaliteit van zorg het beste bepaald en vergeleken kan worden op basis van ervaringen van patiënten en het resultaat (uitkomsten) van de geleverde zorg. Door afspraken te maken over welke uitkomsten we op welke manier meten voor de verschillende patiëntgroepen, kunnen we deze uitkomsten goed vergelijken. Zo leren we van elkaar en kunnen we verbeteringen doorvoeren. Dit doen we binnen het Catharina Ziekenhuis zelf, maar ook samen met zorgverleners in andere ziekenhuizen binnen het samenwerkingsverband Santeon. Hierbij focussen we op uitkomsten die voor de patiënt het belangrijkst zijn, zoals bijvoorbeeld de tijd van diagnose tot behandeling, de mate van pijn en de tijd tot herstel.

Zorgresultaat vs kosten

Batenburg: “VBHC helpt ons om inzichtelijk te maken waar onze zorg waarde toevoegt voor patiënten als het gaat om kwaliteit van leven. Daarnaast helpt het ons om de kosten van zorg inzichtelijk te krijgen. We investeren daarbij in zaken waar onze zorg waarde toevoegt en vermijden kosten te maken voor zorg die geen/minder waarde toevoegt.”

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis